2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Kitiltották Budaházy Györgyöt a a Képviselői Irodaházból?

A Mi Hazánk elnökségi ülésére volt hivatalos ifj. Hegedűs Loránt, Gaudi-Nagy Tamás és Budaházy György, hogy nemzetstratégiát érintő kérdésekről tárgyaljanak a nemzeti radikális párt elnökségével. Ám általános megdöbbenésre Budaházy Györgyöt nem engedték be a Képviselői Irodaházba, mely helyszínéül szolgált a tanácskozásnak.

– Le volt adva előre a nevünk. Megérkeztünk, be is engedtek minket rendben. Az aulában várakoztunk, hogy lejöjjenek értünk, ugyanis kicsit korábban értünk oda. Majd tíz perc múltán odajött hozzánk egy őr, abból a szolgálatból, akik korábban beengedtek, hogy elnézést kérnek, de valami hibát követtek el

– mesélte Budaházy.

– Majd az őr elmondta, hogy rajta vagyok a kitiltottak listáján. Mindezt úgy, hogy előtte beengedtek! Tehát ha ki vagyok tiltva, akkor nem értem, hogyan engedtek be előtte mégis. Már ez furcsa! Talán csak nem valaki észrevett és szólt érte, hogy én ott vagyok? Elképesztő ez! Egyébként meg botrány, hogy 2021-ben én vagyok kitiltva – folytatta.

Mindezek után Budaházyt megkérték, hogy fáradjon a beléptető kapun kívül az előtérbe. Arra kérték, ott várakozzon, míg ők utánanéznek a dolgoknak. Pár perc múlva visszatértek, és közölték vele, hogy egy régebbi, Kövér László által jegyzett házelnöki rendelet alapján nem léphet be az épületbe.

– Fel voltunk háborodva, Gaudi-Nagy Tamás rögvest telefonált az irodaház beléptetési ügyeivel foglalkozó titkárságára, de ott sem tudtak érdemi információval szolgálni, úgyhogy felhívta Kövér László titkárságát, ott mondták el, hogy egy 2017. november 28-i döntés alapján vagyok kitiltva, de az nem derült ki, hogy kizárólag én vagyok érintett ebben, vagy mások is – foglalta össze.

Megtudták azt is, hogy határozatlan időre szól a kitiltás. Budaházy teljesen értetlenül áll az események előtt, akkoriban semmilyen ügye nem volt.

Természetesen mi nem gondoljuk, hogy Kövér László tiltotta volna ki a hazafit

Emlékezetes, korábban Gyuriék felháborító elítélése után több fideszes vezetésű önkormányzat is kiállt Budaházy György és társai amnesztiája mellett.

Annak idején Bayer Zsolt is elmondta a véleményét gyalázatos ítéletről:

Próbáltunk utánajárni a történteknek

Kövér László nem is volt bent, a titkársága tájékoztatott és lehet, hogy az Őrség csak túlbuzgóskodott, ezért reménykedünk, hogy készek visszavonni az intézkedést, mert Kövér úr karakán nemzetpolitika irányvonala sok tekintetben közel áll a nemzeti radikális politikához és sok nemzeti radikálisnak elfogadható. 

Ráadásul a kitiltás vonatkozó jogszabályi előírásokkal ellentétes (ld alább), mert az nem teszi lehetővé a kitiltását, ráadásul a kitiltás hatálya max. hat hónapra szólhat (ez 2018. május 28-án lejárt) vagy egy adott ülésszak végéig tarthat, tehát a 2017. nov végi kitiltás az ősz ülésszak végén emiatt lejárt, de a 2014-2018-as parlamenti ciklus végén mindenképpen.  A vonatkozó jogszabály szerint nem is tarthat tehát ennyi ideig egy kitiltás - mondta el Gaudi-Nagy Tamás.

Szerkesztőségünk kitart amellett, hogy Gyurira nem távoltartandó ellenségként kell tekinteni, hanem egy nemzetvédő partnerként, aki esküdt ellensége a moslékkoalíciónak. 

Egyébként sem 2017.11. 28-án, se előtte, se utána nem tett Budaházy Gyuri semmi olyat és személye kapcsán nem merült fel semmi olyan körülmény, amely okot adna ilyen intézkedésre, sőt 2018-as kampányban Morvai Krisztinával és Gaudi-Nagy Tamással együtt kiállt amellett, hogy a Fidesz folytathassa a kormányzást, tehát súlyosan méltatlan vele szemben ez az eljárás és ellentétes azzal az elvvel, hogy

a moslékkoalíció kormányzástól való távoltartásához minden hazafira szükség van.

2012. évi XXXVI. törvény az Országgyűlésről

54. §121 (1)122 Az Országház, az Országgyűlés Irodaháza, továbbá az Országgyűlés Hivatala és az Országgyűlési Őrség elhelyezésére szolgáló épületek területére történő belépést a házelnök engedélyezi. E hatáskört a házelnök átruházhatja.

(2)123 A házelnök meghatározza és az Országgyűlés honlapján közzéteszi az (1) bekezdésben meghatározott épületek területére történő belépés és az ott-tartózkodás rendjét, az Országgyűlési Őrség és az Országgyűlés Hivatala e feladatkörével összefüggő tevékenysége részletes szabályait, valamint a belépés engedélyezésére vonatkozó jogosultság átruházásának szabályait. A házelnök nem állapíthat meg olyan rendelkezést, amely az Országgyűlés ülésének nyilvánosságát, a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit kizárná.

(6)126 Ha az (1) bekezdésben meghatározott épületek területére belépett személy a (3) bekezdés szerinti kötelezettségét megszegi, az Országgyűlési Őrség a házelnök vagy a háznagy egyidejű tájékoztatásával onnan kivezetheti. A házelnök döntése alapján – legfeljebb hat hónapra vagy az adott ülésszak végéig – megtagadható az (1) bekezdésben meghatározott épületek területére történő belépése annak a személynek, aki a (3) bekezdésben előírt kötelezettségét súlyosan megszegte, továbbá annak, akiről az Országgyűlési Őrség megalapozottan feltételezi, hogy az (1) bekezdésben meghatározott épületekben az Országgyűlés működését megzavaró, az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő tevékenységet folytatna, vagy magatartásával az ott tartózkodók biztonságát veszélyeztetné.

 Jogorvoslat is van 30 napon belül panasszal támadható az OGY Őrség vezetőjénél:

 142. § (1) Akinek az Országgyűlési Őrség intézkedése, annak elmulasztása, a kényszerítő eszköz alkalmazása (a továbbiakban e § alkalmazásában: intézkedés) alapvető jogát sértette, panasszal fordulhat az Országgyűlési Őrség parancsnokához.

(2)323 Az (1) bekezdés alapján a panaszt a jogsérelemtől, intézkedés elmulasztása esetén az arról való tudomásszerzéstől számított harminc napon belül lehet előterjeszteni.

(3)324 Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a cselekvőképtelen személy helyett törvényes képviselője jár el, korlátozottan cselekvőképes személy helyett törvényes képviselője vagy meghatalmazottja is eljárhat. A panasz meghatalmazott vagy jogi képviselő útján is előterjeszthető. Jogi képviselőként jogvédelemmel foglalkozó civil szervezet vagy alapítvány, nemzetiségi önkormányzat, jogi oktatást végző egyetem állam- és jogtudományi doktori fokozattal rendelkező egyetemi oktatója is eljárhat.

(4)325 Az Országgyűlési Őrség parancsnoka a panaszban foglaltakat közigazgatási hatósági eljárásban bírálja el.

 

Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató