2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Brüsszelben már a Mohammed és az Ahmed a legnépszerűbb fiúnév

Belgiumban egyre erősebb az iszlamizáció, ennek ékes bizonyítéka az a statisztika, amelyet a Belga Statisztikai Hivatal, a Statbel tett közzé. Az adatokból jól látszik, hogy 2020-ban a három legnépszerűbb fiú utónév muszlim: a Mohamed, a Mohammed és az Ahmed áll az élen szinte mindegyik városban-hívta fel rá a figyelmet a V4.com hírportál. 

A belga fővárosi régió nagyobb városaiban a tavalyi adatok alapján rendkívül népszerűek a muszlim nevek, olyannyira, hogy az első három helyet szinte kivétel nélkül ezek foglalják el. Különösen sok muszlim név fordul elő a fővárosi régióban, a 185 100 lakosú Brüsszelben tavaly 2900 Mohamedet jegyeztek fel, ezt követte 956 esetben a Mohammed név, a harmadik helyen pedig az Ahmed áll, ebből 842 van a belga fővárosban. Népszerű a Youssef és az Ali név is. A fővárosi régió két másik nagyvárosa, a 120 000 lakosú Anderlecht és a 132 800 lelket számláló Schaerbeek szintén hasonló statisztikákkal zárta a 2020-as évet, mindkét városban a fővároshoz hasonlóan alakult a fiúnevek sorrendje, első helyen áll a Mohamed, a második a Mohammed, majd az Ahmed következik. Mindkét városban népszerű volt továbbá az Ali név, a statisztika alapján csaknem ezer van belőle, Schaerbeek-ben pedig több mint 300 Ibrahim van az adatok szerint.

Franciaországban is hasonló a helyzet a muszlim nevek tekintetében, az INSEE statisztikai hivatal adatai szerint 2019-ben az országban született csecsemők 21,5 százaléka kapott muszlim nevet, de még ennél is meglepőbbek a fővárossal szomszédos, közismerten muszlimok lakta Seine-Sain-Denis megye adatai, ahol az újszülötteknek több mint a fele, 54 százalék kapott muszlim utónevet 2019-ben.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató