2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Feljelentették Niedermülleréket a Freeszfe Egyesület botránya miatt

Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentést a Freeszfe Egyesület és Niedermüller Péter botránya miatt Tényi István.

A történet előzménye, hogy a Freeszfe Egyesület egy győztes pályázat után beköltözött a Damjanich utca 4. szám alatti épületbe, annak ellenére, hogy az előző önkormányzat képviselő-testületének szinte minden tagja – beleértve a jelenlegi városvezetéshez tartozó képviselőket is – megszavazta, hogy az épületben a Molnár Antal Zeneiskola kapjon helyet. Ám ebben az új iskolában egy napot sem tudtak eltölteni a tanárok és a tanulók, akik azóta is bizonytalanságban élnek, mert a baloldali önkormányzat 2019 ősze óta nem adta birtokba nekik.

Tényi feljelentésében a Mandiner témával foglalkozó cikkét idézte, amiben azt írták: annak ellenére, hogy több dokumentum is alátámasztja az ellenkezőjét, Niedermüller Péter mégis állítja, nem tudott arról, milyen szándékai voltak az előző vezetésnek a Damjanich u. 4. szám alatti ingatlannal. Korábban a lapnak úgy nyilatkozott: nem tudja, hogy az előző önkormányzat mit csinált, kivel és miről egyeztetett az ügyben. Ezt annak ellenére állította, hogy a korábbi jegyzőkönyvek szerint a 214/2017. 06.16. számú képviselő-testületi határozat megállapította a Rottenbiller utca 43-45., Damjanich utca 4. telekrész, Damjanich utca 6. telekrész értékesítésére kiírt pályázat eredményét, amely szerint a Molnár Antal Zeneiskola lesz az új ingatlan használója. A határozat az Erzsébet Tervvel kapcsolatos testületi döntést egészítette ki, majd ezt követően még két (2019. márciusi és áprilisi), a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság általi határozat is született a zeneiskola felújításáról.

A pályázat kiírásának körülményei, rövid (kéthetes) leadási ideje és az elbírálása körül is akadtak érdekességek. Érdemes először is vetnünk egy pillantást arra, mire járt plusz pont a pályázat elbírálásakor, hiszen abból egyből világosan látszik, hogy az elbírálás szempontjai úgy lettek kialakítva, hogy a volt SZFE-seknek kedvezzenek. Például plusz pont járt azért, ha a pályázó képzőművészet, színház-, vagy táncművészet besorolású tevékenységet folytat majd az ingatlanban. A zene a felsoroltak között meg sincs említve, noha a felújított épület speciális, hangszigetelt termei kifejezetten zenei munkára lettek kialakítva. Mint kiderült, a Freeszfe Egyesület végül egyedüli pályázóként nyerte el a Damjanich utcai épület bérleti jogát, amelyért állítólag havi kétmillió forintot kell majd fizetnie az amúgy adományokból gazdálkodó volt SZFE-seknek. Legalábbis ez volt az egyik legerősebb érv amellett, hogy a Freeszfe Egyesület költözhessen be az ingatlanba.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató