2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Le Pen: Párizs elvesztette az irányítást

A kormány a franciák biztonságát veszélyezteti a Nemzeti Tömörülés vezetője szerint

Kiutasítaná a bűncselekményt elkövető bevándorlókat Franciaországból Marine Le Pen. A Nemzeti Tömörülés elnöke a Gérald Darmanin belügyminiszterrel folytatott csütörtök esti tévévitán bírálta a kormányt, amely szerinte nem mer szembeszállni az iszlamizmussal.

Az iszlamizmus franciaországi terjedésére figyelmeztetett Gérald Darmanin francia belügyminiszter. A tárcavezető csütörtökön a France 2 televízió által szervezett vitán vett részt a jobboldali Nemzeti Tömörülés elnökével, Marine Le Pennel. Darmanin szerint vannak olyan körzetek az országban, amelyeket „meghódított az iszlamizmus”.


A vita középpontjában a párizsi kormány iszlám radikalizmus elleni törvénytervezete, illetve a migráció állt.

Darmanin a brüsszeli Politico portál szerint védelmébe vette a jogszabálytervezetet, amely egyebek mellett szigorúbban ellenőrizné a vallási egyesületeket, hogy megakadályozzák a radikalizálódást, illetve kiterjesztené a laïcité, azaz az állami szekularizmus alapelvét, amely szétválasztja az egyházat és az államot. Le Pen a vallási jelképek, például a muszlim fejkendő nyilvános viselésének korlátozását szorgalmazta, amelyre reagálva Darmanin közölte: az állampolgároknak joguk van ahhoz, hogy szabadon élhessenek vallásuk előírásai szerint a közterületeken is.

A tervezett jogszabályokkal a francia kormány Le Pen szerint minden vallással szemben szigorításokat vezetne be, miközben a valódi problémát a radikális iszlám jelenti. Szerinte az országnak egy olyan vezetőre van szüksége, aki nem fél felvenni a harcot az iszlamizmussal.

A bevándorlással kapcsolatban a Nemzeti Tömörülés elnöke kiemelte: problémát jelent, hogy azok is az országban maradnak, akiknek elutasították a menedékkérelmét.

Szerinte a kormány elvesztette az irányítást a migráció felett, ezzel pedig az emberek biztonságát veszélyeztetik.

A politikus kiutasítaná azokat a menedékkérőket, akik bűncselekményt követnek el.

A tavaly októberben Párizs közelében történt tanárgyilkosságra utalva Le Pen arra hívta fel a figyel­met, hogy a tanárokat gyakran hagyják magukra a feletteseik a konfliktusokban. Samuel Patyt egy csecsen származású terrorista fejezte le tavaly október 16-án, miután egy tanórán Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákjainak.

Le Pen indulni akar a jövő évi elnökválasztáson, felmérések szerint jó esélyei vannak, és bejuthat a döntő, második körbe is. Elemzők úgy vélik, a televíziós vita a 14 hónap múlva esedékes államfőválasztás kampánynyitójának tekinthető.

Forrás: Magyar Hírlap

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató