2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

"Komoly kínok közepette pusztultak el" - nem mérgezés végzett a baranyai rendőrkutyákkal

Bő egy hónappal ezelőtt számoltunk be három baranyai rendőrkutya sajnálatos haláláról. Akkor a közleményben mérgezésként szerepelt az eset, aminek kapcsán nyomozást indítottak. Többen – köztük olvasóink is – felhívták a figyelmet arra, mennyire valószerűtlen, hogy ilyen magasan képzett állatok ismeretlentől ételt fogadjanak el. Azóta a szakértői vizsgálat megállapította: nem méreg, hanem hőguta okozta a kutyák halálát.

Egy hónapja úgy lehetett tudni, a mohácsi rendőrkapitányság előtt három, legmagasabb kiképzésben részesült rendőrkutyát a kocsiban megmérgezték. A police.hu-n megjelent közleményből azonban kiderült, hogy az eset az udvari határátkelő helyen történt, és a vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a kutyákkal nem méreg végzett, hanem hőguta következtében megfulladtak. Egy korábbi rendőri vezető szerint ez több jogsértést is felvet.

Az egyik a hatóság félrevezetése, ugye, hogy bűncselekményre utaló bejelentést tesz, hogy megmérgezték a kutyákat. Másrészt pedig, ha ezen körülmények között pusztultak el ezek a jószágok, akkor az állatkínzás is felmerült. De az, hogy egy rendőr ne vállalja a felelősséget, és ne azt mondja el, ami a valós történet, az mindenképpen szégyenletes

– nyilatkozta Nagy László, nyugállományú rendőralezredes az ATV Híradójának.

 

Vass Péter állatorvos szerint a három kutya komoly kínok közepette vesztette életét. Az állat próbál védekezni, tág pupilla, szapora légzés hányás, hasmenés, ez a vastagon folyó nyál jelenik meg nála, végül eszméletvesztés, tudatvesztés, és hát viszonylag rövid időn belül mivel a létfontosságú szervei a központi agy, a máj, a vese és a belek leállnak működni, elhullik – fejtette ki. Az állatvédők szerint az ami történt, több mint felháborító. Az ügyben az ATV kereste a rendőrséget, de egyelőre több részletet nem árultak el. Csak annyi derült ki, hogy a kaposvári nyomozó ügyészségen folyik eljárás.

 

Forrás: Pestisrácok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató