2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Tarlós István Kamu Geri magyarázkodásáról: Ez már kórlélektani eset!

A korábbi főpolgármester szerint „az elemi iskolás matematikai tudás teljes hiányáról tanúskodik” a baloldali városvezető magyarázkodása.

Már a Lánchíd-felújítás kivitelezését végző A-Híd Zrt. igazgatója is cáfolja Karácsony Gergely újra meg újra megismételt állítását, miszerint a felújítás olcsóbb lesz, mintha az előző városvezetés bonyolította volna le.

A főpolgármester még egy decemberi Facebook-bejegyzésben saját maga magyarázkodott a megnövekedett költségek miatt. Közösségi oldalán többszörös csúsztatásokkal úgy próbálta beállítani, mintha az általuk kiírt közbeszerzés nyertese tette volna a jobb ajánlatot. Karácsony ugyanis a Tarlósék pályázatában szereplő 35,2 milliárdos árral próbálta összehasonlítani az általuk szerzett ajánlatot, mintha a Karácsonyék közbeszerezésére érkezett árajánlatnak is része lett volna a Széchényi téren található aluljáró felújításának 13,5 milliárd forintos költsége is.

A valóság ezzel szemben az, hogy Karácsonyék 26,7 milliárdos költségű terveiben nem szerepel a villamos-aluljáró felújítása, tehát ha csak a híd felújításának árait hasonlítjuk össze,

Tarlósék alatt a pluszköltségekkel együtt is 5 milliárd forinttal olcsóbban valósulhatott volna meg a Lánchíd felújítása.

Közvetve ezt támasztotta alá Sal Lászlónak, a tenderen nyertes A-Híd Zrt. vezérigazgatójának interjúja, amelyben arról beszélt, hogy a Lánchíd műszaki állapotának romlása, az építőipari infláció, továbbá az euró árfolyamváltozása miatt kerül ötmilliárddal többe a híd felújítása.

A vezérigazgató kifejtette: a 2019-ben és a 2020-ban kiírt közbeszerzésen is ők adták a legjobb ajánlatot. A kivitelezésre végül nettó 18,8 milliárdért szerződtek, amihez hozzáadódik még a jogszabályok által előírt műszaki ellenőr, a hatósági és szakértői díjak, a független labor költsége, valamint a kötelező tíz százalékos tartalékkeret.

Az A-híd vezetője azt is elmagyarázta, miért lett a végösszeg ötmilliárddal magasabb, mint a korábbi legolcsóbb ajánlat.

Az okok között szerepel, hogy a két kiírás közti időszakban a Lánchíd műszaki állapota tovább romlott, ezért a cégnek több acélszerkezetet és erősebb korrózióvédelmet kell alkalmaznia.

Ezen interjú után két nappal Karácsony bement az ATV stúdiójába, ahol magyarázkodásba bonyolódott. A Pesti Srácok tudósítása szerint beismerte: az eddigi győzelmi kommunikációjuk – miszerint olcsóbban újulhat meg a Lánchíd, mint amire Tarlós István ajánlatot kapott – alaptalan összehasonlítás volt, hiszen az előző városvezetés terveiben a Lánchíd mellett szerepel a Széchenyi tér alatti villamos-közúti aluljáró és a Várhegyi alagút felújítása is. Az általuk megkezdett tenderben azonban ezek nincsenek benne.

„Azt tudjuk mondani, hogy a Lánchíd felújítása a Széchenyi tér alatti villamos-közúti aluljáró és a Várhegyi alagút felújítása nélkül 8 milliárddal olcsóbb lesz” – visszakozott korábbi állításától a főpolgármester, miszerint egyenlő tartalmi összehasonlítás esetén is olcsóbban újítják fel a hidat. Mint ismert, ez matematikai képtelenség, hiszen a Karácsonyék által elfogadott tender 26 milliárd forintról szól, míg a Tarlós-féle tenderben a hídtest felújítása bruttó 21 milliárd forintba került volna. A matematikai visszásságok feloldásában végül Rónai Egon sietett Karácsony segítségére, aki mentőkérdésként Karácsony szájába adta, hogy ez végül is egy “hitvita” a felek között.

„Bizonyos szempontból az” – reagált a matematikai kérdést hitvitaként aposztrofáló kérdésre.

A Pesti Srácok ezután kereste meg Tarlós István korábbi főpolgármestert, hogy mit gondol elődje magatartásáról.

„Nem szívesen foglalkozom a jelenlegi főpolgármesterrel, de ilyen ostobasággal még senki nem állt elő! Ez már kórlélektani eset, ami az elemi iskolás matematikai tudás teljes hiányáról is tanúskodik!” – fogalmazott Tarlós István.

Hozzátette: itt nem hitvitáról, hanem műszaki-pénzügyi vitáról van szó, és jelezte, hogy a fővárosnak korábban ennél 10-20-szor nagyobb projekteket kellett elvégeznie, jelentős örökölt adóságállomány mellett. Emlékeztetett továbbá: Karácsonyék szakmailag előkészített projektekkel, valamint 100 milliárd forintnál is több megtakarítással vehették át a városházát, így már csak a város üzemeltetése maradt a feladatuk.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató