2021. március 05. - Adorján, Adrián
EUR : 364.56
USD : 302.99
11°

„A nő testét széttrancsírozza egy minilény” – így beszélnek a terhességről Gulyás Márton csatornáján

Meglehetősen érdekes gondolatok hangoztak el a Partizán Daráló című vlogjában.

Az öröklés/nevelés-vitáról szólt a Partizán Daráló című vlogjának legújabb adása. Balogh Zsófia – aki egyébként a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) aktivistája – a videó első felében a gyerekvállalásra késztető biológiai óráról beszél, amelyben szerinte nála vagy lemerült az elem, vagy nem is volt benne soha, de őt nagyon érdekli, hogy miről beszélnek az emberek, amikor ilyen leküzdhetetlen, biológiailag elrendelt dolgokat emlegetnek.

A nem túl nőies nőjogi aktivista leszögezi: a videó nem arról fog szólni, hogy akar-e gyereket szülni, „és miért nem”, hanem az „áltudományos, régóta megdőlt tévhitekről”. Balogh szerint ilyen a gyerekvállalás, a férfihormon-mítosz, az erőszakosság, de még a veleszületett tehetség is.

A nők ketyegő órája viszonylag új találmány, egy 1970-es Washington Post-cikknek köszönhetjük, ami szerint a dolgozó nő élete a gyerekszüléssel lehet csak teljes – véli a baloldali YouTube-csatorna műsorkészítője.

„Hogy lehet az, hogy bizonyos nőknek egyszer csak beüt az érzés, hogy mostantól mindenáron gyereket akarnak, meg azt, hogy a testüket kilenc hónapos kálvária után széttrancsírozza egy minilény, majd a következő tíz-húsz évet alvás nélkül és ételmaradékok eltakarításával töltsék? Ha ezért a nehezen marketingelhető életformáért ilyen kitartó elszántsággal küzdenek, akkor tényleg van egy ilyen láthatatlan izé bennünk, ami vár húsz-harminc évet, aztán egyszer csak bekapcsol?”

– teszi fel a kérdést Balogh Zsófia, majd hozzáteszi: „de akkor miért van az, hogy valakinek sosem kapcsol be, vagy valakinél bekapcsol egy időre, akkor megőrül az összes babáért, akit meglát, aztán mintha elvágták volna, vége. És hálát ad az égnek, hogy nem követett el hirtelen felindulásból emberszülést.”

Az aktivista  szerint a tudományos tény az, hogy a babaláznak nincsen biológiai alapja.

„Bár létező jelenség, nők és férfiak is átélik, az oka leginkább érzékszervi élményeken és átgondolt logikai döntéseken alapul. Nem hormonok okozzák, hanem babák közelébe kerülve egyes embereknek megjön a kedvük hozzá, és mérlegelik, hogy jó ötlet lenne-e gyereket vállalni. És mivel gyakorlatilag minden társadalmi üzenet azzal bombáz minket amúgy is, hogy ez az élet értelme, hát persze hogy úgy tűnik, mintha belénk lenne programozva, és baj van azzal, aki nem érzi ezt” – fejtegeti Balogh Zsófia.

Aki az aktivista többi, ugyancsak rendkívül magasröptű gondolatára is kíváncsi, itt megtekintheti a teljes videót.

Forrás: Mandiner nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató