2021. február 25. - Géza
EUR : 359.23
USD : 295.35
15°

Eltávolíttatnák a Washington szobrot a Washingtoni Egyetemről Washington államban

„Tovább élteti a fehér felsőbbrendűséget és saját történelmi terhét”, ezért a Washingtoni Egyetemen a Fekete Hallgatók Szövetsége petíciót indított, hogy távolítsák el az egyetem parkjából George Washington szobrát.

A szobor egyébként az egyetem történelmének része, hallgatók éveken át gyűjtötték rá a pénzt, mindenkitől csak 5 centet kérve, hogy összegyűljön a szobor állításához szükséges 6000 dollár. Washington emlékműve 1909 óta áll a kampuszon.
 
Ezen felül azt is követeli a diákszövetség, hogy az egyetem szakítsa meg a kapcsolatot a seattle-i rendőrséggel, az egyetemi őrség ne viselhessen fegyvert, növeljék az Amerika etnikumait vizsgáló tanulmányok anyagi támogatását, valamint vegyenek fel több fekete bőrű oktatót.
 
Az egyetem vezetése a petícióra, melyre már mintegy 8000 aláírás érkezett, a 2020-2021-es tanév elejétől fogva fokozatos lépésekkel válaszolt. Többek között 20 százalékkal csökkentették az egyetemi rendőrség létszámát, de azt nem vállalták, hogy eltávolítják a szobrot.
 
Ezzel kapcsolatban azt javasolták, hogy egy emléktáblán vagy más, hasonló formában „szélesebb kontextusban” mutatnák be George Washington életét, és ebben kitérnének arra is, hogy az alapító atya rabszolgákat tartott. Ezt azonban nem fogadta el a diákszervezet, szerintük ez nem elég.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató