2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Kamu Geri a turizmus támogatásával kapcsolatban sincs képben

További lépéseket tervez a kormány az ágazat újraindítására

Karácsony Gergely nem olvassa az ellenzéki sajtót. Ez abból derült ki, hogy miközben a kormányközeliséggel nem aposztrofálható orgánumok is megírták korábban, milyen mentőöveket dobott be a kormányzat a turizmus-vendéglátás ágazatnak, a főpolgármester szerint az állam magára hagyta azt.

Csődhullám és tömeges elbocsátások előtt lépett közbe a kormány – ezt a portfolio.hu írta tavaly december elején, annak apropóján, hogy a kormányzat az 50 százalékos bártámogatást és a járulékcsökkentést a szálláshelyadók mellett kiterjesztette az utazásszervezéssel foglakozókra is, sőt fesztiválok szervezésére is kiírt pályázatot.

Karácsony Gergely, Budapest baloldali főpolgármestere február 20-i Facebook posztjában azt állítja, hogy miközben tízezrek vesztették el a munkájukat (a szövegből nem derül ki, hogy ezt a turizmus-vendéglátásra vonatkoztatja-e), a kormányzat a hozzá közeli vállalkozásokat támogatja.

A valóságban más a helyzet.

Amíg az olyan baloldali vezetésű városokban, mint Szeged vagy Vác, vita tárgyát képezte, hogy a vendéglátósok kaphatnak-e kedvezményt vagy halaszást, és a legtöbb esetben ez nem is hozott a vállalkozók számára kedvező eredményt, addig a kormány az iparűzési adó-kedvezménnyel és a bértámogatással jelentős terhet vett le a vállukról.

Arra, hogy mennyire másként kezelik a válságot maguk az ellenzéki önkormányzatok és a kormány, jó példa Eger. A város munkavállalóinak húsz százaléka él a turizmusból, tehát itt az ágazat megmentése létkérdés. A helyi Fidesz frakció már novemberben kérte a baloldali polgármestertől a vállalkozók egy havi bérleti díjainak elengedését, de süket fülekre talált. Ugyanakkor a kormány kompenzálta az egri és Heves megyei szállásadók év végén kiesett forgalmát.

Ami Budapestet illet, itt a kormány lehetőséget adott az állami és önkormányzati tulajdonú, vendéglátás céljára bérelt ingatlanok díjának elengedésére is, és – amint a Magyar Nemzet megírta – további segítségnyújtásra készül. Az elképzelések szerint a vendéglátást és a szállásadást is felpörgetheti a „vakcinaigazolvány” bevezetése.

Ezt Budapest esetében azért bonyolultabb kérdés, mert az itteni szállásokat elsősorban külföldi vendégek keresik, tehát az ő újraindulásuk a határnyitástól is függ. A vendéglátósoknak azonban ez itt is nagy segítség lehet.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató