2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Biden Amerikája: öt percig térdeltek a nyakán a rendőrök, meghalt egy kaliforniai férfi

Meghalt egy harmincéves férfi az Egyesült Államokban néhány nappal azután, hogy a rendőrök öt percig térdeltek a nyakán, írja a CNN a család ügyvédjének tájékoztatása alapján.

Az eset december 23-án történt az észak-kaliforniai Antioch városában. Angelo Quinto a halálát megelőző időszakban szorongásos depresszióval küzdött és üldözési mániás tünetei is voltak. Testvére hívta ki a rendőröket, mert attól tartottak, hogy a férfi bántalmazni fogja az édesanyját. Mire a rendőrök kiértek, Quinto épp lenyugodott, de kiragadták őt az anyja karjaiból, és meg sem próbálták higgadtan kezelni a helyzetet, azonnal földre teperték, állítják az ügyvédek.

Quinto a rendőri intézkedés alatt elvesztette az eszméletét, egy helyi kórházba vitték, ahol három nappal később életét vesztette.

Édesanyja, Maria Quinto-Collins a mobiljával fel tudta venni a történtek egy részét.

„Mi történt?”

– kérdezte elfúló hangon, amikor látta, hogy fia mozdulatlanul fekszik előtte, az arca véres volt.

Az eddigi adatok szerint a rendőrökön nem volt testkamera. A haláleset óta hivatalosan nem mondtak semmit, így csak a család ügyvédeinek elmondásából tudhatunk néhány részletet. „A rendőrök Quinto megbilincselése után sem szálltak le a nyakáról, pedig a férfi az életéért könyörgött” – mondta John Burris ügyvéd.

Az eset emlékeztet az afroamerikai bűnöző George Floyd ügyére. (Mondjuk ott Floyd ellenállt a rendőröknek és kábítószer volt a szervezetében...) Mint ismert, a 46 éves férfi nyakán 8 perc 46 másodpercig térdelt egy rendőr tavaly május 25-én.  Halála után komoly zavargások voltak több amerikai nagyvárosban. Számos szervezet, ismert ember kiállt a fehérellenes Black Lives Matter mozgalom mellett, több államban konföderációs történelmi alakok szobrait döntötték le vagy távolították el, és a feketéket ért diszkrimináció az elnökválasztási kampány egyik fontos témája is lett.

Most már nem Trump az elnök, azt is meg kell említeni...

Most is rendszerszintű a rasszizmus?

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató