2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Óriási üzleti és történelmi külgazdasági siker

1300 vasúti kocsit gyártunk Egyiptomnak 365 milliárd forintért
Megérkeztek Egyiptomba a Dunakeszi Járműjavító Kft. által összeszerelt első vasúti kocsik, ami kiváló példa Magyarország, Oroszország és Egyiptom együttműködésére − jelentette ki Szijjártó Péter Alexandriában.
 
 
A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar vasúti járműgyártás az eddigi legnagyobb megrendelését kapta az egyiptomi nemzeti vasúttársaságtól.

A mintegy egymilliárd eurós megrendelést egy magyar-orosz konzorcium nyerte meg, Oroszországban 624, Magyarországon 676 vasúti kocsit fognak legyártani a következő két-három évben.
Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy tíz év alatt két és félszeresére nőtt a magyar-egyiptomi külkereskedelmi forgalom, csak tavaly 43 százalékkal emelkedett az Egyiptomba irányuló magyar export a koronavírus-járvány ellenére.
 

Szijjártó Péter írta:
 
A mi alapállásunk a pragmatikus, nemzeti érdekérvényesítést első helyre helyező, gazdasági fókuszú külpolitika.
Egymás bírálata helyett kapcsolatainkat mindig a kölcsönös tiszteletre és az együttműködési pontok felkeresésére helyezzük.
A mai nap mérföldkő jelentőségű, hiszen nemcsak a magyar vasúti járműgyártás eddigi legnagyobb megrendelését jelenti, de az Egyiptommal való gazdasági együttműködés valaha volt legkomolyabb eredményét is.
Az egyiptomi nemzeti vasúttársaság mintegy egymilliárd eurós megrendelést egy magyar-orosz konzorcium nyerte meg, aminek értelmében Oroszországban 624, Magyarországon pedig 676 vasúti kocsit fognak legyártani a következő években.
Ez a projekt egyedülálló lehetőséget jelent a komplex magyar vasúti járműgyártás újjáélesztésére, a modernizáció nyomán pedig stratégiai cél, hogy Dunakeszin Közép-Európa egyik legnagyobb vasúti járműgyártó és karbantartó központja jöjjön létre.
A Dunakeszi Járműjavító Kft. által összeszerelt vasúti kocsik mai leszállítása kiváló példája Magyarország, Oroszország és Egyiptom együttműködésének.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató