2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Itt van a Gyurcsány bűnöző ügyvédje elleni vádirat

Jövő héten kezdődik Gyurcsány Ferenc korábban már elítélt bűnöző ügyvédjének, Czeglédy Csabának az újabb pere Kecskeméten. A Pesti Srácok megszerezte a 166 oldalas vádiratot, amely alapján Czeglédy 10 év börtönbüntetést is kaphat.

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc felfüggesztett védőügyvédje, akit iskolaszövetkezeti ténykedése miatt korábban adócsalás miatt már elítéltek, 2011-től úgy alakította át cége, a Human Operator által nyújtott szolgáltatások struktúráját, illetve ezzel egyidejűleg a kft-t zrt-vé, hogy a szolgáltatás kapcsán felmerülő közterhek megfizetését szándékosan elkerüljék – derül ki a PestiSrácok.hu által megszerezett vádiratból, amely alapján Czeglédy Csabát és társait március 2-án immár a Kecskeméti Törvényszéken állítják bíróság elé bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. 

A DOKUMENTUMBÓL KIDERÜL, HOGY CZEGLÉDY CSABA MÉG ELSŐ ISKOLASZÖVETKEZETÉBEN, A RÉBUSZ-BAN ÉS ANNAK JOGUTÓD SZÖVETKEZETEIBEN DOLGOZÓ RÉGI ISMERŐSEI ÁLTAL MAKÓTÓL BODAJKIG TERJESZKEDŐ ISKOLASZÖVETKEZET-HÁLÓZATOT ÉPÍTETT KI. 

A vádiratban összesen 9 iskolaszövetkezet és két úgymond koordináló cég szerepel. Voltak szövetkezetek, amelyeket Romániába, illetve Szlovákiába "menekítettek át", helyezték át a székhelyüket vagy nyitottak ott fióktelepet.

Több mint 6 milliárdnyi adót csalt el

A munkavállalókat mindig más szövetkezethez jelentették be, pakolgatták őket egyik szövetkezetből a másikba, úgy, hogy a strómanok által létrehozott vagy átvett és irányított szövetkezetek pecsétjeit, aláírás-bélyegzőit, sőt, kódjait, ügyfélkapuit is Czeglédy cégének, a Human Operatornak a munkatársai kezelték. 

A VÁDIRATBÓL AZ IS KIDERÜL, HOGY 2015 JANUÁRJÁTÓL, AMIKOR BEVEZETTÉK A FORDÍTOTT ÁFÁT, A HUMAN OPERATOR NEM FOGADHATOTT VOLNA BE BRUTTÓ SZÁMLÁKAT, ENNEK ELLENÉRE EZT TETTÉK, AZ ÁFÁT VISZONT KÜLÖNBÖZŐ HIVATKOZÁSOKKAL MÁR NEM FIZETTÉK KI, MÉGIS VISSZAIGÉNYELTÉK. 

Az összesen 166 oldalas vádirat szerint a vizsgált időszakban összesen 6,3 milliárd forintot meghaladó adót sikerült elcsalniuk Czeglédyéknek. Az ügynek eredetileg összesen 23 vádlottja volt, első körben heten kötöttek egyezséget a vádat képviselő ügyészséggel, de hárman később visszaléptek. Négy vádlott beismerő vallomást tett, és elfogadta a rá kiszabott többévi letöltendő börtönbüntetést. Ők Kecskeméten már nem állnak bíróság elé, a többiek büntetőpere március 2-án kezdődik. 

CZEGLÉDY CSABÁT UTOLSÓKÉNT FOGJÁK MEGHALLGATNI. 

A DK-s politikust, kamarából felfüggesztett ügyvédet és társait bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják. 

A vádindítványban az ügyészség azt kéri, hogy a bíróság Czeglédy Csabára letöltendő szabadságvesztést szabjon ki, amelynek végrehajtási fokozatát fegyházban állapítsa meg. Indítványozzák, hogy a büntetés alól a vádlott feltételesen ne legyen szabadlábra bocsátható, mellékbüntetésként szabjanak ki rá pénzbüntetést, és tiltsák el gazdálkodó szervezet tisztségviselésétől és a közügyek gyakorlásától.

A hivatkozott Btk. paragrafusokból az derül ki, hogy Czeglédyt két olyan bűncselekmény elkövetésével is megvádolták (különösen jelentősvagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett csalás), amelyek külön-külön 5 és 10 év közötti szabadságvesztéssel sújthatók. Az ügyészség azt kéri, hogy ezt a börtönnél szigorúbb fegyházban hajtsák végre. 

EZEN TÚL ÖSSZESEN 387 MILLIÓ FORINT ÉRTÉKŰ VAGYONELKOBZÁS ÉS A 164 MILLIÓ FORINT BŰNÜGYI KÖLTSÉG MEGFIZETTETÉSE IS SZEREPEL A VÁDINDÍTVÁNYBAN. 
 
A Pesti Srácok emlékeztet: több tanú is elmondta az elmúlt években, hogy az iskolaszövetkezetekből kiszivattyúzott pénz egy részét a politikában, Gyurcsány Ferenc törekvéseinek támogatására kellett felhasználni, de ezeket a szálakat az ügyészség végül nem emelte be a bűnügybe, így nem lettek a vádirat részei sem. 
 
 
Forrás: Origo
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató