2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Jogerős: hűtlen kezelés miatt elítélték Botka embereit

Jogerősen bűnösnek mondta ki a Gyulai Törvényszék hűtlen kezelés bűntettében az úgynevezett parkolóperben a szegedi polgármester, Botka László embereit: a Szegedi Közlekedési Társaság Kft. korábbi ügyvezetőjét és a parkolási üzletág egykori vezetőjét, Szeged egykori címzetes főjegyzőjét, valamint Botka László kabinetvezetőjét. Az ítélet a megismételt eljárásban született, ugyanis az előző ítéletet súlyos eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezték. A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség még 2016-ban emelt vádat hat ember ellen többrendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Az immár jogerős ítélet kimondja: éveken át jogosulatlanul osztogatták ingyen a VIP-listásoknak a több tízezer forint értékű kombinált parkolóbérleteket, ezzel negyvenmillió forint kárt okozva a városnak. Egész olcsón megúszták, mindenki 1-2 millió forintos pénzbüntetést kapott, az önkormányzati cég két korábbi vezetője már ezt megelőzően. A teljes pénzbüntetésként kiszabott összeg nem éri el az okozott kár egynegyedét…

A haveroknak ingyen osztogatott szegedi parkolóbérletek ügyében még 2015-ben indult nyomozás – mellékesen megjegyeznénk, hogy annak a Szabó Bálintnak a feljelentése nyomán, aki Botka László fő ellenségének számít és számtalan helyi zűrös ügyet, botrányt leplezett le. Az érdemi nyomozás éveket váratott magára, aztán kiderült, hogy a rendőrkapitány, magas rangú rendőrök, de bírók is voltak a VIP-listán. A nyomozást végül az NNI folytatta le.

Megállapították, hogy 2008 és 2012 között jogosulatlanul összesen háromszázhét ingyenes parkolóbérletet osztottak ki. 2013 január 1-én lépett hatályba az a közgyűlési rendeletmódosítás, amely jogszabályi alapot teremtett a parkolóbérletek ingyenes átadására, amit a korábbi szabályozás nem tett lehetővé.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség még 2016-ban emelt vádat hat ember ellen többrendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. A százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő parkolási cég két egymást követő vezetőjét, a parkolási üzletág vezetőjét, valamint három akkori önkormányzati vezetőt, Mózes Ervin volt címzetes főjegyzőt, Solymos László volt alpolgármestert és Kalmár Gábort, Botka László kabinetvezetőjét azzal vádolták meg, hogy éveken át jogosulatlanul osztogatták ingyen a VIP-listásoknak a több tízezer forint értékű kombinált parkolóbérleteket, ezzel negyvenmillió forint kárt okozva a városnak.

A listát Szabó közérdekű adatigénylésben próbálta kikérni, de elutasították, végül a hivatal maga hozta nyilvánosságra azt, évi körülbelül hetven fővel. Köztük volt több baloldali politikus, akinek köze nincs a szegedi önkormányzathoz, de még titkárnők és családtagok is kaptak a több tízezer forint értékű ingyen bérletből.

Gazdag János, az MSZP Csongrád megyei elnökhelyettese, azaz Botka helyettese – aki mellesleg makói – 2008 és 2010 között úgy kapott több, mint másfélmillió forint értékben kombinált szegedi parkolóbérleteket, hogy már nem is volt országgyűlési képviselő, de deszki, szentesi, csongrádi, hódmezővásárhelyi és további makói szocia­listáknak is jutott az ingyen bérletekből. Ujhelyi István egykori országgyűlési képviselő – 2014-től az MSZP EP-képviselője – két bérletet is kapott. Szerepeltek a listán Botka László titkárnője, az alpolgármesterek titkárnői, a polgármesteri kabinet tagjai, a protokollvezető, még a sajtófőnök is.

Az első- és másodrendű vádlottak az SZKT volt vezetői, a harmadrendű a parkolási üzletágat vezette; az ügyészség őket társtettesként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja. A negyed-, ötöd- és hatodrendű Mózes Ervin volt címzetes főjegyzőt, Solymos László volt alpolgármestert és Kalmár Gábor kabinetfőnököt pedig felbujtással.

A parkolóbotrány volt az első, amely komolyan megrengette Botka hatalmát, hiszen legközvetlenebb munkatársairól még az elsőfokú bírósági ítélet is kimondta, hogy törvényt sértettek és megkárosították a szegedieket.

A Gyulai Járásbíróság első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a per mind a hat vádlottját: a volt címzetes főjegyző, Mózes Ervin nyolc, a korábbi alpolgármester, Solymos László hat, Botka kabinetvezetője, Kalmár Gábor pedig tíz hónapot kapott. Másodfokon a Gyulai Törvényszék a 2008 és 2009 közötti időszakra elévülést állapított meg. A 2010 és 2012 közötti elkövetésekre ugyan kimondta a hűtlen kezelést, de a 2008–2009-es elévülés miatt a vádlottakkal szemben arra az időszakra felmentő és az eljárást megszüntető döntést hozott, és emiatt a vádlottak felfüggesztett szabadságvesztését pénzbüntetésre enyhítette. A másodfokú ítélettel szemben a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fellebbezést nyújtott be, és a Szegedi Ítélőtábla helyt adott a vádhatóság indítványának. Megállapította, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék súlyos eljárási hibákat vétett, ezért új eljárás lefolytatására kötelezte a másodfokú bíróságot.

A megismételt eljárásban szerdán hirdettek ítéletet a Gyulai Törvényszéken: a Szegedi Közlekedési Társaság Kft. korábbi ügyvezetőjét és a parkolási üzletág egykori vezetőjét 2 millió; Szeged egykori címzetes főjegyzőjét 2 millió 250 ezer; Botka László polgármester kabinetfőnökét 1,5 millió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték. Az ügy vádlottja volt a közlekedési társaság egy másik korábbi vezetője és Szeged egykori alpolgármestere is, de őket már tavaly elítélték jogerősen, ugyancsak pénzbüntetésre.

Tatai Mónika tanácsvezető bíró a bűncselekmény súlyához képest enyhe ítéletet azzal indokolta, hogy az eljárás olyan sokáig húzódott, hogy túlzott lett volna börtönbüntetést kiszabni.

Szegedi abszurd, hogy egy súlyos hűtlen kezelés elkövetői a mai napig úgy élik életüket, többen a közéletben, mintha mi sem történt volna. Kalmár továbbra is Botka kabinetvezetője, Mózes Ervin pedig a vízmű igazgatóságának elnöke és tanácsadó is a városházán. Botka Lászlónak a haja szála sem görbült az ügyben. Mivel az ő aláírása egyetlen iraton sem szerepelt, hiába kapott még a felesége is ingyen bérletet, őt csak tanúként hallgatták ki, ahol tagadta, hogy bármiféle bűncselekmény történt volna a bérletek osztogatása kapcsán.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató