2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Szijjártó Péter: Akár török vakcina is jöhet

“Ha a magyar szakemberek úgy fogják látni, hogy ez az oltóanyag biztonságos, hatásos, megfelel a magyar jogszabályoknak, nyilvánvalóan lehet majd arról döntést hozni, hogy milyen módon szerezzünk be ebből az oltóanyagból” - ezt mondta Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e rendelni abból a török vakcinából, aminek a klinikai kísérletében magyar szakemberek is részt vesznek.

Magyarország a maga orvostudományi hagyományaival, az egészségügyi ellátó rendszerével megkapja a lehetőséget arra, hogy az egyik török oltóanyag kifejlesztésének a harmadik klinikai tesztfázisában részt vegyen - jelentette be Szijjártó Péter ma a Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján.

Az ATV kérdésére, hogy ez azt is jelenti-e, hogy Magyarország, a kormány vásárol, rendel majd ebből a törökök által gyártott vakcinából, Szijjártó Péter azt válaszolta: ez egy óriási szakmai, egészségügyi lehetőség Magyarország számára egy ilyen típusú tudományos együttműködés. Megadja a lehetőséget számunkra arra, hogy nyugodtan, felkészülten, hosszú távon részt vegyünk egy oltóanyag kifejlesztésében.

"És ha a magyar szakemberek úgy fogják látni, hogy ez az oltóanyag, ami így majd létrejön, biztonságos, hatásos, megfelel a magyar jogszabályoknak, akkor nyilvánvalóan majd lehet arról döntést hozni, hogy milyen módon szerezzünk be ebből az oltóanyagból”

- jelentette ki.

"Itt ugye előnyös helyzetben leszünk, mert a magyar szakemberek, a magyar orvosok, a magyar járványügyi szakemberek, akikben mi bízunk” - válaszolta a miniszter. Szijjártó Péter azt is hozzátette, "ellenzéki képviselőtársaim, úgy látom kevésbé, de mi bízunk a magyar járványügyi szakemberekbe”.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar szakembereknek a harmadik klinikai tesztfázis során hosszú és alapos lehetőségük lesz arra, hogy értékeljék ennek az oltóanyagnak a biztonságosságát és hatékonyságát.

Forrás: ATV

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató