2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A fiataloknak írt levelet Szentesi Zöldi László

Látom, csalódtál a kormányban. Ehhez jogod van, persze. 

Nekem sem tetszik sok minden, de úgy vagyok vele, hogy a kormányzás valami olyasmi, ami mindig javításra szorul, nem létezik végső, éteri állapot, amikor elértük a célt, a tökéletes társadalmat. 

Mert olyan, hogy tökéletes társadalom, nem létezik. 

A kormányzás annyira bonyolult dolog, hogy sokszor nem is akarat kérdése, hogyan alakul. Ugyanolyan fontosak a külső befolyások, a körülmények, és ha nem nagyhatalmat kormányoznak az adott ország vezetői, akkor az is, mekkora játszóteret engednek neki mások. Azok, akik egyébként két perc alatt bedönthetnék az ország nemzeti valutáját, erőszakkal megbuktathatnák a többség által megválasztott vezetést ha úgy akarják, mert megvan az erejük hozzá. 

Ezen azért gondolkodj el, mielőtt a maximumot szánod feltételnek, és azért csalódsz, mert néhány dolgot ez a kormány nem pipált ki, ami neked fontos. Miközben teljesen természetesnek veszel óriási erőfeszítések árán elért eredményeket, amelyekről tíz-tizenöt éve még csak nem is álmodhattál. 

Nem akarlak megbántani, de talán nem gondolsz a jövőre. Ez persze, nem a te hibád: az emberek többsége csak a múltban és a jelenben képes létezni. Pedig a mérlegvonásunkat a jövőhöz is kell igazítanunk. Ha ezt elmulasztod, és felülsz annak a demagóg propagandaszövegnek, hogy itt diktatúra van, meg hogy vannak szegény emberek, és nem hiszed el, hogy a diktatúra valami egészen más, és szegény emberek mindig, minden társadalomban vannak, voltak és lesznek, akkor legalább gondolj arra a pillanatra, hogy Orbán Viktor eltűnik a színről, a Fidesz felbomlik, és hatalomra jut az ellenzék. Nem, egyáltalán nem irreális ez a forgatókönyv. Én ugyanakkora esélyt adok nekik jövő tavasszal, mint a kormányzó pártnak, egyszerűen azért, mert olyan erők mozdultak meg a világban, akik ellen papíron semmi esélye nincs a nemzeti politizálásnak. 

Mert ha nem mondtam volna, jövő tavasszal a nemzeti és a nemzetközi erők csapnak össze Magyarországon. És – bármilyen fájdalmas – akaratlanul vagy érzelmi fellángolásból, te most azok mellé sodródtál, akik kísérleti tereppé akarják tenni a hazádat. 

Egyetlen ellenszere lehet az irtózatos nemzetközi nyomásnak, ami már most is ránk nehezedik, de ami valósággal elviselhetetlen lesz a következő egy évben: maga a választó. Te, az egyszeri, magyar választó. Mert végül is (még) te döntesz a saját jövődről. 

Nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy röviden felvázoljuk, mi történik a közeljövőben, ha te úgy döntesz, hogy a Gyurcsány-Jakab-Fekete-Győr–féléknek szavazol bizalmat Orbán Viktor helyett. 

Először is a Parlamentről leveszik a székely zászlót, és szivárványosat húznak fel helyette. Mindent meg fognak tenni azért, hogy az azonos nemű párok gyerekeket fogadhassanak örökbe, hogy családnak hívhassák magukat, és teljesen azonos jogokat kapjanak az ilyen életközösségek. Ezzel együtt minden létező helyen ömlesztik majd a propagandát, amit felnövekvő kisfiad ugyanúgy nem tud elkerülni, ahogyan te, vagy a szüleid, a bátyádék sem. 

Azonnal megnyitják a határokat, nem őrizzük tovább a déli határt. Az uniós kvótaelosztást előveszik, és több tízezer, akár több százezer migránst szórnak szét Magyarországon. Neked is jut, a lakóhelyed közelébe, biztos lehetsz benne. És ha bent van félmillió afrikai és ázsiai az országban, gyakorlatilag itt is maradnak, a nagy részüket soha többé nem lehet majd kitelepíteni. Tíz év múlva mecsetet építenek, tizenöt év múlva saját pártjuk lesz, és bekerülnek az Országgyűlésbe. Folytassam? Felesleges. Kitaláltad már a végét, gondolom. 

Első intézkedéseik között megszorításokat vezetnek be. Kivétel nélkül minden baloldali kormány így tett 1994 óta – most miért lenne másképp? Az önkormányzati választások óta láthatjuk a módszert: először elsírják, hogy üres a város (az ország) kamrája, és erre való hivatkozással rövid idő alatt felélik a tartalékokat. Utána pedig jönnek a megszorítások: nem lesz elég pénz sportra, kultúrára, tudományos életre, semmire, ami miatt érdemes egyáltalán élni. Utána azt fogják mondani, hogy sajnos, nincs nyugdíjemelés, nincs fizetésemelés, de van infláció és államháztartási hiány. És igen, hiteleket fognak felvenni az IMF-től, ami gyakorlatilag ugyanaz az uzsoraügylet, mint a devizahiteles csalássorozat – soha nem fogunk belőle kikeveredni, ha egyszer belekeveredtünk. A munkahelyteremtést újra felváltja a segélyezés, és ismét magas lesz a munkanélküliség. A fiatalok a mostaninál sokkal nagyobb mértékben mennek el az országból, nem szerencsét próbálni, hanem azért, mert itthon minden összeomlik. 

Elárulják és megtagadják a határon túli magyarokat, alkut kötnek a hátuk mögött az ukránokkal, románokkal, a javuló szerb-magyar és szlovák-magyar kormányközi kapcsolatokat szétbombázzák. Ahogyan a visegrádi együttműködést is. 

Ha újabb világválság lesz, akkor a magyar gazdaság garantáltan bedől. Bedől, mert a baloldali koalíció képtelen a válságkezelésre. Nézd meg, mit csinálnak, mit mondanak, mit javasolnak járvány idején! Szerinted meg tudnának birkózni egy olyan helyzettel, amikor milliók veszítik el a munkahelyüket (köztük te is), amikor ott a nyakukon a kés, mert Brüsszelből és Berlinből mondják meg nekik, hogy mit tehetnek és mit nem? Nem. Garantáltan összedől minden, és utcára kerülnek azok az emberek is, kik bizalmat szavaztak egy Gyurcsánynak, egy Jakabnak, egy Fekete-Győrnek. 

Hadd ne folytassam, hosszasan írhatnám még. A lényeg az, hogy biztos összeomlás következik, ha tavasszal oda húzod be az ikszet. Vagy nem húzod be oda, ahova kellene. 

Végül egy kényes kérdésről, emiatt akár nagyképűnek is tarthatsz, pedig nem rólam van szó, csak tisztázzuk, kinek fáj majd mindez, kinek nem. Nekem biztosan nem. Mindent elértem az életben, amit akartam, nem kell még három ház, nem kell ennél jobb autó, minden, ami van, pont elég. Harminc éve lassan, hogy az országos sajtóban dolgozom, bármilyen kormány volt hatalmon, a kezdeti néhány évtől eltekintve nem nélkülöztem. Nekem tényleg mindegy –  nincsenek különösebb vágyaim, terveim. Te viszont napról napra élsz, és egyáltalán nem mindegy, mennyi a fűtésszámla, mennyit sikerül (ha sikerül) megspórolnod hó végén, mennyi jut a gyereknek. Szóval, itt rólad van szó! Vagy azt hiszed, bosszút állsz Orbán Viktoron, a jobboldali közösségen, ha ellenük szavazol? Hát, rajtam biztos nem állsz bosszút, és ahogyan felidézem a barátaim, ismerőseim végeláthatatlan sorát, úgy a kilencven százalékukon újfent biztosan nem. És azért nem, mert az életünk, a gyarapodásunk, a vagyoni helyzetünk alapvetően független attól, hogy te büntetsz vagy nem. Velünk tehát nem szúrsz ki, rajtunk nem állsz bosszút – magadon viszont annál inkább. 

Arra szeretnélek kérni, hogy gondolj egyszer a jövőre is! Gondold végig, mi a jó neked, és ne posztolj kormányellenes propagandaszövegeket csak azért, mert a környezetedben hozzá nem értő, de roppant határozott emberek nyomják a szöveget Orbán ellen. Különben bármennyire is szeretettel őrizlek az emlékezetemben, azzal a fájó csalódással engedlek el végleg a múltba, hogy túl sokat gondoltam rólad, és valójában még az alapvető érdekeidet sem ismered fel. 

Ezt sajnálnám, de hát, nem tudok segíteni. Segíteni a fentiekkel tudtam, kérlek, próbálj befogadni belőle valamennyit. Köszönöm!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató