2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Magyar nyelven fog támadni a Deutsche Welle

A Media1 megtudta, hogy a német csatorna egyes tartalmait 24.hu, a hvg.hu, a Telex, az ATV is terjeszteni fogják.

A német Deutsche Welle (DW) főigazgatója arról számolt be, hogy már lépéseket tettek annak érdekében, hogy a DW ismét magyar nyelvű adással jelentkezzen.

A céljuk „a magyar média sokszínűségének a javítása”, amit tényekre alapuló tájékoztatással szeretnének elérni. Példaként említette, hogy az európai történésekről szeretnének valós képet adni, valamint olyan, a magyar médiában szerinte kevésbe tárgyalt témákat is említett mint az emberi, kisebbségi jogok, LGBTQ-témák.

A hírrel kapcsolatban megszólalt Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, valamint Megadja Gábor is leírta nem túl pozitív véleményét.

Most a Media1 újabb információkat tudott meg a részletekről. A csatorna európai terjesztési munkatársa, Filip Slavkovic azt mondta, hogy a DW hivatalosan április elsején megnyitja a DW Magyar nevű YouTube csatornát, valamint hasonlóan Facebook-oldalt is indítanak, és mindkettőn magyar nyelven videós és egyéb tartalmaikat terjesztik majd.

Az azonban egyáltalán nem szerepel a terveikben, hogy az egyébként Magyarországon műholdas szolgáltatással is elérhető Deutsche Welle tévécsatornát magyar nyelvűre alakítsák át, – jelenleg négy nyelven nyújtanak hírszolgáltatást: angolul, németül, spanyolul és arabul – illetve nem gondolkodnak új lineáris tévécsatorna indításában sem.

„A hagyományos TV-adás sokkal több erőforrást igényelne, és a jövő úgyis az internetes terjesztésben van” – vélekedtek a bonni központban.

Tehát a csatorna elsősorban You Tube-on szeretne eljutni a magyarokhoz, erre pedig a Media1 szerint meg is van az esélye: az oldal gyűjtése szerint ugyanis a legnagyobb videómegosztón 709 ezer követővel rendelkezik a DW Russia (orosz változat), 2,12 millió feliratkozóval rendelkezik a DW English (DW News), 581 ezerrel a DW Deutsch(német), 1,35 millió követővel a DW Espanol (spanyol), 1,34 millióval a DW Arabia.

A lengyel videók a 24 ezer követővel rendelkező DW Polsi YouTube-csatornán keresztül láthatók, míg a DW Romana (román nyelvű csatorna) egyelőre 2 ezer feliratkozóval rendelkezik, de aktívan dolgoznak ennek a felfuttatásán is.

A magyarországi nyitás kapcsán a DW-nél megemlítették, hogy a Deutsche Welle egyes szövegeit és videóit partnermédiumok, például a 24.hu, a hvg.hu, a Telex, az ATV és mások is terjeszteni fogják, de több további sajtótermékkel is tárgyalásban vannak.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató