2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Megvonják a kettős állampolgárságot a magyaroktól Szlovákiában

A szlovák kormány szerdai döntése értelmében most visszakapják a szlovák állampolgárságot azok, akik akik életvitelszerűen, legalább öt éve élnek egy másik országban. Martin Klus arról beszélt, ez miért nem történhet meg az egy helyben lakó felvidéki magyarokkal.

Abháziát, Kelet-Ukrajnát, a Donyec-medencét és más hasonló háborús térségeket emlegetett a szlovák külügyi államtitkár annak indoklásaként, miért nem teszik lehetővé a kettős állampolgárságot a felvidéki magyarok számára. Martin Klus erről a szlovák TA3 hírtelevízióban beszélt – számol be az Index, amely felidézi: az ország meghatározó külpolitikusának tartott képviselő már a trianoni békediktátum centenáriuma előtt Magyarország szlovákiai inváziójával riogatott.

Akkor a krími orosz beavatkozás analógiájára vázolta fel, mi lenne, ha Szlovákia „örökké magyar” déli részén valaki az ottani többség kitalált védelme érdekében inváziót hajtana végre felségjel nélküli egyenruhákban, és sebtiben „népszavazást” írna ki a „felszabadítók” ágyúi árnyékában. 

„Minden szlovák, aki idegen hatalom érdekében ... beszél vagy cselekszik, veszélyes a saját hazájára nézve” – figyelmeztetett az egyébként a jobboldali SaS-ban politizáló Klus a közösségi oldalán.

A közelmúlt fejleményei alapján úgy tűnik, szavai meghallgatásra találtak a szlovák kormány köreiben is.

A szlovák kormány szerdán elfogadott döntése értelmében ugyanis

most visszakaphatnák a szlovák állampolgárságot azok, akik életvitelszerűen, legalább öt éve élnek egy másik országban.

Ezalól azonban a felvidéki magyarok nyilván kivételek, hiszen ők nem változtattak lakóhelyükön, csak a határokat rajzolták át körülöttük. 

A lépésre – mármint az állampolgárság visszaadására – egyébként azért volt szükség, mert a 2010-es jogfosztó törvény életbe lépése óta 3500-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, többségében német, cseh, osztrák és brit állampolgárság felvétele miatt – ahogy azt a pozsonyi illetőségű Körkép is megjegyzi.

„A most elfogadott törvénymódosítás teljes mezítelenségében megmutatta, hogy az egész igyekezet kezdettől fogva a magyarok ellen irányult” – reagált Gyimesi György magyar nemzetiségű szlovák kormánykoalíciós képviselő, aki szerint ez kettős mérce. 

A szlovák hírtelevízió műsorában szóba került a Most-Híd felelőssége is,

amely az elmúlt négy évben kormányzati pozícióból semmit nem tett a kérdés rendezése érdekében. Igor Matovič kormányfő nemzetiségi tanácsadója, Berényi József a pozsonyi kormánydöntésre nem reagált. Delegálója, a Magyar Közösség Pártja viszont közleményben hangsúlyozta, hogy  az elfogadott határozat a magyar közösség szemszögéből nem jelent megoldást.

Az MKP a Körképnek küldött állásfoglalása szerint ragaszkodik azokhoz a módosításokhoz, amelyeket a párt szakértői a törvény előkészítési folyamatában tömeges kifogásként eljuttattak az illetékes testülethez.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató