2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

50 emberjogi szervezet kéri Hamiltont, hogy ne versenyezzen Szaúd-Arábiában

Ötven emberi jogi szervezet kérte nyílt levélben Lewis Hamiltont, bojkottálja az év végén megrendezésre kerülő Szaúd-arábiai Nagydíjat.

A hétszeres világbajnokot mindig is lázban tartja a küzdelem az emberi jogokért, gondoljunk csak folyamatos kiállását a „Black Lives Matter” mozgalom mellett, amit rendre a versenyhétvégéken is kinyilvánított a térdeléssel és az eseményeken viselt, feliratos pólóival. Most viszont lehet, hogy olyan kérést intéztek hozzá, amit nem fog teljesíteni.

Eddig ugyanis bármit is tett Lewis Hamilton, az a versenyzését és a részvételét soha nem befolyásolta az edzéseken és a futamokon. Szaúd-Arábiával szemben azonban az emberi jogi szervezeteknek komoly fenntartásai vannak, mivel úgy vélik, nyilvánvaló, hogy az ország lábbal tiporja az emberi jogokat, háborús bűnöket tussol el, ez ellen pedig fel kell lépni.

Így jutottak el oda, hogy komoly figyelemfelhívás lenne a világ számára, ha a jelenlegi legjobb Formula-1-es pilóta szándékosan bojkottálná az ott megrendezendő futamot. „Hatalmas bátorságot tanúsít folyamatos harcai során, ezt mindenki látja. Ha a legjobb F1-es versenyző kihagyná a szaúdi futamot, az óriási jelentőséggel bírna és mindenki figyelmét felhívná a problémára” – idézi a La Gazzetta dello Sport a nyílt levél egyik legfontosabb passzusát.

„Ezzel igen hatékonyan ráirányíthatná az emberek figyelmét és talán az érintett országot is meggyőzhetné, hogy változtasson jelenlegi nézetein az emberi jogokkal kapcsolatban. Megmutathatná, hogy a világ nem huny csak úgy szemet a Szaúd-Arábia által elkövetett borzalmas tények felett, mint például háborús bűnök szőnyeg alá söprése, vagy az emberi jogok lábbal tiprása.”

A levél külön kitér a jemeni háború borzalmaira is, amiben a szaúdiaknak szintén alaposan szerepük van.

Forrás: Formula.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató