2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A németeknek már van queer rabbijuk is

Helene Shani Braun senkihez sem tudott fordulni tanácsért a queersége miatt, ezért úgy döntött, hogy ő lesz az a rabbi, aki ezt felvállalja.

Helene Shani Braun lesz hamarosan Németország legfiatalabb női rabbija – írta meg a szélsőliberális Telex. hangúlyozták, hogy a fiatal ráadásul az első, aki vállaltan queerként (vagyis nem heteroszexuális, és nem a hagyományos genderrendszerbe illeszkedő) lesz zsidó vallási vezető Németországban.

A Deutsche Welle videójában Braun mellett szerepel egy másik női rabbi is, Gesa Ederberg, aki arról beszél, hogy korábban gyakran volt olyan, hogy emberek kimentek a teremből, amikor meglátták, hogy egy nő a rabbi. Ederberg a '90-es években vette fel a zsidó vallást, ma pedig annak a berlini Új Zsinagógának a vezetője, ahol az első női rabbi, Regina Jonas is dolgozott.

A "független" portál azt írja, hogy Braun azt vette észre, hogy senkihez nem tud fordulni tanácsért a queersége miatt, ezért úgy döntött, hogy ő lesz az a rabbi, aki ezt felvállalja. A Telex szerint Braun példája jól mutatja, hogy mennyit fejlődött a modern zsidóság, és mennyivel nyíltabbá vált az évek során.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató