2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot a menekülők éheztetése és fogva tartása miatt

Három kisgyermekével és állapotos feleségével együtt négy hónapig tartották fogva a magyar hatóságok a röszkei tranzitzónában R. R.-t, aki Iránból menekült el családjával 2017-ben. (Tartották fogva, valójában fedélt adtak ingyen a fejük fölé,- a szerk.)

A férfi feleségét súlyos traumák érték a családot képviselő Helsinki Bizottság szerint. Afganisztánban kegyetlenül üldözték, majd Iránba menekült, ahonnan egy idő után szintén menekülniük kellett férjével és gyermekeivel.

Ennek ellenére csak Röszkén adhatták be menedékkérelmüket, és az eljárást csak itt lehetett lefolytatni velük kapcsolatban a 2017-től megváltozott szabályok alapján.

A családot képviselő jogvédők szerint „esztelen és embertelen szabályok” értelmében határozatlan időre a tranzitzónába zárták R.R.-éket, ráadásul a hazai szabályok azt is megakadályozták, hogy a ténylegesen megvalósuló fogva tartás és az elhelyezési körülmények ellen hatékony jogorvoslatot keressenek a magyar bíróságoknál. A menekültügyi hatóságnak közel 4 hónap kellett ahhoz, hogy kiderítsék, a családot tényleg komoly fenyegetés éri hazájában, és ezért valóban védelemre szorulnak.

„A strasbourgi bíróság mai döntésével pedig megnyílik az út, hogy azok a jogellenesen sanyargatott emberek, akiket korlátlan időre fémkonténerekbe zárt a magyar állam, végre igazságot kapjanak.”

– kommentálta a hírt a Helsinki Bizottság közleménye, miszerint az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden kimondta, hogy „az iráni-afgán család röszkei tranzitzónában történő közel 4 hónapig tartó elhelyezése jogellenes fogva tartásnak minősül, amelyre embertelen, megalázó körülmények között került sor, megfelelő döntés és hatékony jogorvoslat biztosítása nélkül.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató