2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Hét év fegyházbüntetésre ítéltek egy "unokázós" csalót

A Fővárosi Törvényszék másodfokon, jogerősen 7 év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, akit többrendbeli, társtettesként elkövetett csalás bűntettével vádoltak.

A törvényszék azt közölte kedden az MTI-vel, hogy az ítélet szerint a férfi idős embereket hívott föl telefonon ismeretlen társával együtt azzal, hogy közeli hozzátartozójuk közlekedési balesetet szenvedett, erre hivatkozva pedig pénzt kértek a sértettektől. A vádlott magát rendőrnek kiadva találkozott az idős emberekkel, akiktől összesen több mint 9 millió forintot vett át.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság

a vádlottat első fokon - mint többszörös visszaesőt - négyrendbeli, társtettesként elkövetett csalás bűntette miatt 7 év fegyházbüntetésre, továbbá 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyészség súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. A másodfokon eljáró FT megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő, törvényes ítéletet hozott, helyesen értékelte a bizonyítékokat és a büntetéskiszabási körülményeket is.

Az elsőfokú ítéletet a törvényszék annyiban változtatta meg, hogy a 400 ezer forint pénzbüntetésre vonatkozó rendelkezést mellőzte, illetve egyéb járulékos kérdésekben - például bűnjeleket, előzetes fogvatartás beszámítását illetően - döntött másként.

A pénzbüntetést a másodfokú bíróság azért mellőzte, mert a jelenleg is büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodó vádlott jövedelemmel, illetve vagyonnal nem rendelkezik, így esetében pénzbüntetés kiszabásának nincs helye - áll a bírósági közleményben.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató