2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Nem George Floydra, hanem egy másik drogdíler négerre emlékezik az NFL

Az amerikaifoci-liga a rendszerszintű rasszizmus áldozataira emlékezve idézi fel egy fekete férfi halálát – de valamit mintha kifelejtene a történetből.

 
A tengerentúli amerikaifutball-liga (NFL) játékosai a 2020-as szezonban a „rendszerszintű rasszizmus, a rendőri túlkapások áldozatai és a társadalmi igazságosság hősei” tiszteletére különleges matricákat viselhettek a sisakjukon a #SayTheirStories program keretében. Összesen 87 ilyen személy közül választhattak a játékosok és az edzők. A szezonban és a holtszezonban a liga a Facebook-oldalán is bemutatja a #SayTheirStories-ban szereplő embereket; kedden éppen a Mississippi állambeli Stonewallban élő Jonathan Sanders került sorra.

Az NFL megszólaltatta Sanders édesanyját, aki szerint Jonathan a családjának és a közösségének élt, sokat sportolt, és nagyon segítőkész volt. 2015 júliusában éppen a lovával gyakorolt Sanders, amikor egy hangsúlyozottan fehér rendőrtiszt húsz percen keresztül fojtogatta őt, aminek következtében a férfi meghalt – hangzik az édesanya története. „A mai napig sem szolgáltattak nekem igazságot” – mondja az NFL-nek Sanders édesanyja. 

A liga Facebook-oldalának kommentjei között egy másik történet rajzolódik ki. A hozzászólók a Sanders halálát és az azt követő jogvitát feldolgozó Wikipédia-szócikkből idézve arra hívják fel a figyelmet, hogy a bírósági ítélet és a boncolás eredményei alapján valószínűsíthető, hogy Sanders nem kizárólag hátasa edzése céljából lovagolt, hanem egy kábítószeres ügyben menekült a rendőrök elől. A halottkém jelentése alapján a férfi nem a rendőri intézkedés következtében fulladt meg, hanem azért, mert a hatóságoktól való félelmében lenyelt egy zacskó kokaint, amin jó eséllyel egyébként túl szeretett volna adni. A bíróság azt sem találta bizonyítottnak, hogy az intézkedő rendőr rasszista szóhasználattal sértegette volna a fekete férfit. Az NFL egyelőre nem látott hozzá a kommentszekció megtisztításához.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató