2021. április 19. - Emma
EUR : 360.84
USD : 301.3

Vakcinák beszerzése helyett a Fidesszel foglalkoznak az EU-ban

Miközben a magyar átoltottság lényegesen magasabb, mint az uniós átlag, az EPP képviselőcsoportjában ülő politikusok a Fidesz megregulázásával foglalatoskodnak. Hazánkban ötféle vakcinával oltanak, az EU-ban viszont rendkívül alacsony az oltások száma.

„Csalódottan látjuk, hogy miközben több százezer európai ember kerül kórházba, orvosaink az emberéletek megmentésén dolgoznak, ezalatt az EPP képviselőcsoportját belső adminisztratív ügyek bénítják meg, és azzal foglalatoskodik, hogy elnémítsa és letiltsa demokratikusan megválasztott európai parlamenti képviselőinket”

– írta Orbán Viktor miniszterelnök Manfred Webernek címzett levelében, amelyben bejelentette, hogy a Fidesz kilép az Európai Néppárt EP-frakciójából.

 

A miniszterelnök levele arra a jelenségre mutatott rá, hogy a valóságtól elrugaszkodott uniós politikusok és bürokraták saját politikai ügyeikkel vannak elfoglalva, miközben ha konkrét cselekvésre van szükség, mint a vakcinák beszerzése esetében, csúfos kudarcot vallanak.

Izraelben, az Amerikai Egyesült Államokban és az EU-ból kilépett Egyesült Királyságban is lényegesen magasabb az átoltottság, mint az unióban, amelynek oltóanyag-vásárlási projektje semmiképpen sem nevezhető sikertörténetnek, amint azt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is elismerte.

A német politikus februárban úgy nyilatkozott, az EU nem vette figyelembe, milyen nehéz lesz beindítani a vakcinák tömeges előállítását: – Új szállítási láncok kialakítása, a termelés elindítása: ezt kellett volna korábban megtennünk – ismerte el az EB elnöke. Február 10-én, az Európai Parlamentben felszólalva, Von der Leyen azt is elismerte, hogy az EU eddig túlságosan lassú volt az oltóanyagok engedélyeztetésével kapcsolatban.

Február közepén pedig még az EU-ellenességgel korántsem vádolható Guy Verhofstadt is fiaskónak nevezte az unió vakcinapolitikáját – Fiaskónak hívtam, és ez bizony fiaskó is. Két hónap után az oltottság drámaian alacsony Európában. Átlagosan nem több, mint az uniós polgárok négy százaléka kapta meg az első oltást – hangoztatta a belga politikus.

Hazánkban az ellenzék azért támadja a kormányt, mert orosz és kínai vakcinákat is alkalmaznak, pedig éppen ennek köszönhető, hogy jobban állunk az átoltottság terén a legtöbb EU-s tagállamnál, hogy Magyarországon már ötféle vakcinával lehet oltani.

A kedd esti adatok szerint ugyanis hazánkban a harmadik legmagasabb az átoltottság mértéke az unióban, csak Máltán, és Dániában magasabb az arány a hazai 7,39 százaléknál. Az uniós átlag jóval elmarad ettől, mindössze 5,22 százalék. Németországban 5,09, Franciaroszágban 4,53, Olaszországban csupán 5,13 százalékos az átoltottság. Nem véletlen, hogy mind Angela Merkel német kancellár, mind Emmanuel Macron francia elnök sürgette már az orosz vakcinák engedélyezését.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató