2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Sorosék megállapították, hogy Magyarországon "nem túl fényes" a demokrácia helyzete

A Freedom House összefoglalóját a "független" Népszava szemlézte.

Az USA és India lecsúszása megdöbbentő, Magyarország kedvezőtlen értékelése a már megszokott kategóriába sorolható - írja a kommunista Népszava. Mi a politikai jogokra kapható 40 pontból 26-ot kaptunk, a polgári szabadságok terén 60-ból 43-at, összesítésben pedig 69 ponttal zárt Magyarország, ami a "részben szabad" minősítésnek felel meg. 

Előttünk van Peru, Szenegál, Tunézia, Botswana, Namíbia, Mongólia vagy Bulgária. Szomszédaink közül csak Szerbia végzett rosszabb a helyen (64 pont). Lengyelország 82, Románia 83, Horvátország 85, Szlovákia 90, Ausztria 93, Szlovénia 95 pontot és valamennyi "szabad" minősítést kapott.

A legnagyobb változást a világ legnépsebb demokratikus országa, India hozta, a "szabad" kategóriából "részben szabadba" csúsztak le, ami Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista politikájára vezethető vissza. Az USA most a lehetséges százból százból 83 pontot szerzett: tíz év alatt tizenegy pontot veszítettek. Ugyanakkor a Népszava kiemelte, hogy a jelentés még a kongresszus január 6-i megtámadása előtt készült. 

Forrás: ATV

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató