2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon32°19°

Árammal védi tulajdonát egy borászat Olaszliszkán, a helyi “romák” felháborodtak

“Olaszliszkán 4 méteres falat emeltek a romák és a ‘gazsok’ közé! A falba áramot vezettek” – tették közzé “roma jogvédők” a Facebookon, videókkal is alátámasztva állításukat. A felvételeken valóban egy épület tövében magasló szürke fal látható, amelynek tetején villanyvezetékek futnak végig, rajta “Vigyázat” feliratú figyelmeztető táblákkal – számol be az esetről az Euronews.

Ugyancsak a Facebookon jelent meg a World Roma Federation (WRF) tiltakozása és petíciója a “gettósítás” és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát sértő lépések ellen. Mint írták:

“Már egyszer megéltük a Holokausztot! Nem kérünk belőle! Ne falak és villanypásztorok koordinálják az életünket. Jogunk van a szabad élethez! Alkotmányos jogunk a szabad mozgás. Olaszliszka egy új terror hely, az embereket fasiszta és megfélemlító eszközökkel rabszolga szinten koordinálják Roma társadalmat éhbérért dolgoztatják. Nem engedik a gettó felszámolását és a nyomor megszüntetését.”

Valójában a borászatot védi a fal

Az Euronews megkeresésére Olaszliszka polgármestere tagadta, hogy az önkormányzatnak bármi köze is lenne a falhoz. A tisztánlátás véget elmondta:

Valójában nem a szegregátum van körbekerítve hosszú évek óta, hanem a szomszédos borászatot keríti el a fal, vagyonvédelmi okokból.

“Nem ok nélkül döntöttek így” – tette hozzá a polgármester, akitől megtudhattuk, hogy

a telepről rendszeresen jártak át lopni a borászat területére, volt, hogy a fal sem volt akadály: csákánnyal vágtak bele lyukat.

“Úgyhogy igen, a cég ezt megelégelte és letárgyalta az Émásszal, elektromos áramot vezettek be a kerítésbe, de az csak csap és üt, nem öl. Ráadásul tábla is felhívja erre a figyelmet” – árulta el Kerekes Attila, aki egyébként úgy tudja, az elektromos kerítés már hónapok óta működik.

A cigányok nem hagyják annyiban

Sztojka Katalin “roma jogvédő” már vizsgálódik a helyszínen, és a feljelentés megtételét is kilátásba helyezte a “gazsok” ellen, noha ő maga is úgy tudja, egy borász cég van a szomszédban, viszont

“ez még nem magyarázza a falra hirtelen felhúzott kerítést, benne a 380V-os árammal”.

Kiss Anikó, a “mélyszegénységben élőket” segítő Szociális Csomagküldő Mozgalom alapítója az Euronewsnak elmondta, három éve egy adományút során már feltűnt neki a fal, ám akkor még nem tudta, a tetejére áramot vezettek.

“Nyilvánvaló emberi jogi és arculati vonatkozáson túl” az alapzat és támaszték nélküli fal műszakilag is elfogadhatatlan, veszélyes. Az is kérdés, hogy ki hagyta jóvá az elektromos kerítést, és ki szolgáltatja az áramot hozzá

– fogalmazott Kiss.

Forrás: Magyar Jelen

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató