2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Orbán Viktor egész Európára hatással van

Interjú Thibaud Gibelin francia politikai elemzővel
Orbán Viktor teljes mértékben realista politikus.
 
 

„Miért döntött úgy, hogy Orbán Viktorról könyvet ír?

A legfontosabb az volt, hogy a franciák értsék meg azokat a politikai folyamatokat, amik napjainkban zajlanak. Korábban lehetőségem volt többet foglalkozni a magyarországi politikai fejleményekkel. 2014-18 között az Európai Parlamentben dolgoztam, és ezekben az években Magyarország egyre nagyobb szerepet játszott az európai politikában. Szeretném elmagyarázni a francia és a nyugati olvasóközönségnek, hogy miért is gyakorol ekkora befolyást az európai politikai életre Magyarország. Fontos, hogy lássák a tendenciákat és a különbségeket. A visegradpost.com információs weboldallal is hozzájárultam ehhez a projekthez.

Mi inspirálta Orbán Viktor politikájában?

Elsőként, hogy Orbán Viktor teljes mértékben realista politikus. Franciaországban az ellenzéki pártok egy évtizede hatalmon kívül vannak, ezért ők sokszor teljesen irreális politikai véleményeket képviselnek. Orbán ezzel szemben a legnehezebb időkben vezette Magyarországot, és nagyon sok nehézséggel kellett megküzdenie. Ez nagyon távol áll a francia idealizmustól. Orbán Viktor azt az Európát képviseli, amely a kontinentális nézeteket képviseli. Fontos itt megemlíteni, hogy ez a kontinentális politika arról is szól, hogy milyen megközelítéseket tart fontosnak Magyarország például a kínai Egy Övezet, Egy út kapcsán. Mindez sokban különbözik a transzatlanti állásponthoz képest. 

Ön korábban több évet dolgozott az Európai Parlamentben. Mit tapasztalt, miért nem értik a magyar kormány politikáját?

Szerintem alapvetően értik, csak teljesen mások az ő megközelítéseik, érdekeik, mint a magyar kormányé. Brüsszel csak azoknak a hangját hallja meg, akik a legerőteljesebben lobbiznak az érdekeikért. A nemzetközi gazdasági életben ez egy komoly konfliktust okoz, mert a határon átnyúló óriáscégek lobbiereje lényegesen nagyobb, mint a magyar kormányé. Azonban míg a magyar kabinet demokratikus felhatalmazás alapján működik, addig a nemzetközi szereplők nem rendelkeznek ilyennel. Nagyon nagy érdekkülönbség van abban is, hogy az internacionális szereplők alapvető érdeke a határok felszámolása, míg a nemzeti kormányok azokat szeretnék megőrizni.”

 

Forrás: Mandiner

Teljes interjú

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató