2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Vakcinát hirdető csalókra csapott le a rendőrség

Vakcinát hírdető csalókat állított elő a rendőrség. A hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy minden egyes vakcinát rendőri kísérettel visznek az oltópontokra és a háziorvosokhoz, egyetlen ampulla sem kerülhet jogszerű módon magánkézbe. Ha ilyen anyag kerül fel egy adásvételi portálra az vagy lopott, vagy csalás áll a háttérben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a Facebookon hívta fel a figyelmet március 6-án reggel 8 órakor koronavírus elleni vakcinákat kínáló csalókra. A rendőrség szerint a legtöbb esetben internetes platformokon próbálkoznak átveréseikkel a veszélyhelyzetet kihasználó szélhámosok, ezért a bűnmegelőzést is erre a felületre összpontosítják a szakértők. Az ORFK saját maga irnyítja a vakcinaszállítmányok szállítását, rendőri védelem mellett, így teljesen kizárt, hogy abból egy adag is illetéktelen kezekbe kerüljön – írja a Magyar Nemzet.

Az oltást is csak orvosok végezhetik el, de magánrendelésen nem adható be a vakcina. A COVID-19 elleni vakcina egyik fajtája sem szerezhető be legálisan magánúton, sem Magyarországon, sem máshol. A csalók is tisztában vannak ezzel, ezért klinikai, kórházi dolgozóknak, háziorvosnak, vagy önkormányzati dolgozónak kiadva magukat személyesen, vagy telefonon keresztül igyekeznek megtéveszteni a kiszemelt áldozatokat. Leginkább az idős embereket veszik célba, a közösségi oldalakról lesik le a becsapni kívánt áldozat korát.

Ha a vakcina tiltott eladása nem jön be akkor az oltásra hivatkozva adategyeztetést végeznek, személyes és bankkártya adatokat kérnek el annak érdekében, hogy a járvány miatt támogatást tudjanak átutalni a hívott személynek, egyben a védőoltásra is regisztrálnak.

Molnár Gábor adatvédelmi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek, ezeket soha, senkinek nem szabad megadni úgy, hogy nem tudjuk, pontosan ki, milyen cég, mely kormányzati szerv vagy hivatal képviseletében telefonál, veszi fel a kapcsolatot elektronikus levelezéssel. A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei az ilyen bűncselekmények megakadályozására több hasznos tanácsot is közzétettek a magyar rendőrség hivatalos Facebook oldalán.

Mindig ellenőrizni kell, hogy valóban a hivatkozott szervezet, vagy hivatal kereste meg a polgárt, fel kell venni a kapcsoaltot az intzmény interneten megtalált ügyfélszolgálatával! Ellenőrző kérdéseket kell feltenni a hívónak, elkérve az általa képviseltnek mondott szervezett elérhetőségét, az ő pontos nevét, beosztását, a csalók itt szokták letenni a telefont. Ha átutalás kerül szóba és annak lebyonyolítását is vállalja a hívó, az egyértelműen bűncselekményre utal! Bankkártya- és személyes adatait semmilyen körülmények között ne adja meg senki! A rendőrség kéri, ha valakit ilyen ügyben kerestek meg, akkor is értesítse róla a hatóságot az ingyenesen hívható 112-es segélyvonalon, hogy a telefonhívás lenyomozásával a rendőrök közelebb kerülhessenek a szélhámosokhoz.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató