2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Zemmour: Orbán sokkal inkább védi az európai civilizációt azzal, hogy nem nyitja meg országának déli határait

Az Európai Unió, amely eredetileg egy szabadpiaci kezdeményezés volt, mára az értékek Európája lett. És ezek kizárólag a kortárs baloldal értékei. Ez az, amibe Orbán nem egyezett bele – jelentette ki Éric Zemmour a CNews francia televízióban.

Az Európai Néppárt egy olyan döntéshozatali reformba kezdett bele, ami marginalizálta volna Orbánt és pártjának 12 képviselőjét, s emellett lehetővé tette volna kizárásukat. Orbán ezt előzte meg a csoport kilépésével – jelentette ki Éric Zemmour filozófus és esszéíró a CNews francia televízió vitaműsorában.

„Ez a párt egy igen vegyes európai pártot jelent, egy kicsit olyan, mint az UDR volt (a de Gaulle időszakában működő jobbközép kormányzó párt – a szerk.) – vannak benne centristák, balosok és jobboldaliak is, ugyanazon pártban” – fogalmazott Zemmour. „Egyesek, mint Orbán, erősen a jobboldalhoz, míg mások, például a skandináv országokból, keményen a baloldalhoz húznak. A német kereszténydemokraták az egyensúly szerepét próbálják betölteni ezen a mérlegen”.

Zemour, akinek nevével nemrég az elnökjelöltséget is kapcsolatba hozták, rámutatott: „ezeknek a folyamatoknak a megértéséhez le kell szögeznünk: kétségtelen, hogy a Merkel elnökségének időszakában, de a Merkelt követő időszakban is a kereszténydemokrata párt Németországban egyre inkább a baloldal felé tolódott. A párt egyre közelebb került a szociáldemokraták és a Zöldek értékrendszeréhez. Ezt az alapértékben is nyomon tudjuk követni, mint a humanizmus, a jogállamiság elvének hangsúlyozása. Csakhogy ezek nem közös értékek: van olyan ország, amely jóváhagyja az abortuszt, van amelyik komoly szabályozás alatt tartja.”

Az Európai Unió, amely eredetileg egy szabadpiaci kezdeményezés volt, mára az értékek Európája lett – hívta fel a figyelmet a gondolkodó –, csakhogy ezek kizárólag a kortárs baloldal értékei. „Ez az, amibe Orbán nem egyezett bele. A jogállam elveit például, amit annak nevezünk, s amit számon kérnek Orbánon, de Gaulle sem tartotta be jobban, mint a magyar kormányfő.

Orbán sokkal inkább védi az európai civilizációt azzal, hogy nem nyitja meg országának déli határait, mint a tárt karok politikájával az Európai Bizottság Brüsszelben”.

A civilizáció fontosabb, mint a gazdaság

Ez politikai kérdés, hiszen az értékeket nézve kizárólag a progresszív baloldal értékei érvényesülhetnek – illetve az olyan, jobboldalinak mondott pártoké, mint amilyen CDU – hangsúlyozta. Orbánon számon kérik a liberális demokráciát – éppen rajta, aki demokratikusabb is és liberálisabb is, mint azok, akik ezt rajta számon kérik – tette hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Magyarország elhagyja-e az Európai Uniót, Zemmour határozottan úgy válaszolt:

„Nem hiszem. Már csak egyszerű gazdasági megfontolások miatt sem.

Magyarország gazdasága erőteljesen függ a német autóipartól, (a beszélgető társak közbevetették. komoly francia autóipari beruházásokról is beszélhetünk) s azt hiszem, a németek sem hagynák távozni Magyarországot. A másik pedig a gyakran emlegetett támogatások rendszere, mely más régióbeli országokat, a cseheket is érint. Ne feledjük el: Magyarország éppen azért kapja ezt a kompenzációt, mert más volt szocialista országokkal együtt megnyitotta határait, szabaddá tette a nyugati országok kereskedelme, piacai számára. Támogatást kapnak ezek az országok, mások pedig profitálnak ebből, ha már az autóiparról esett szó. Mind a két félnek érdeke tehát ennek az állapotnak a fenntartása”.

A későbbi fejleményeket tekintve nem tartotta kizártnak, hogy a keresztény és demokratikus értékek alapján Orbán Lengyelország felé közelítsen, vagy ahhoz az olasz irányzathoz, amelyet Salvini képvisel. Szerinte az Európai Parlament lehet az ellenállás színtere, egy olyan fórum, amely egységesítheti a fenti vonulattal szemben álló pártokat, irányzatokat.

A civilizáció fontosabb, mint a gazdaság

– így összegezte azokat a felvetéseket, miszerint vitatható lehet ezeknek a játszmáknak a fenntartása, gazdaságossága.

 

Forrás: Hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató