2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

LMP: a menstruáló nők már tampont sem tudnak venni maguknak, akkora a mélyszegénység

Az LMP megengedhetetlennek tartja, hogy ma Magyarországon úgy élnek nők, hogy nem tudják megfizetni az alapvető női higiéniás termékeket - mondta az ellenzéki párt társelnöke vasárnap a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott, a menstruációs szegénység egy kőkemény szociális probléma, amely a társadalmi egyenlőtlenségből következik.

Kiemelte, gyűjtést szerveznek annak érdekében, hogy női higiéniás termékeket juttathassanak el rászorulóknak.

Az LMP önkormányzati képviselői emellett lehetővé tennék, hogy a települések is segíteni tudjanak a nőknek ezen a területen, a párt parlamenti frakciója pedig törvényjavaslatban kezdeményezi az alapvető női higiéniás termékek áfakulcsának 5 százalékra csökkentését a jelenlegi 27 százalékról - fejtette ki Kanász-Nagy Máté.

Bakos Bernadett, az LMP kőbányai önkormányzati képviselője elmondta, becslések szerint a magyar nők 30 százalékát érinti a menstruációs szegénység problémája.

Az érintett lányok és nők akár több napot is kimaradhatnak az iskolából, munkából amiatt, hogy nem férnek hozzá a higiéniai termékekhez, ez pedig elfogadhatatlan - húzta alá az ellenzéki politikus.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató