2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Papokat vernek és templomokat dúlnak szét a keresztényellenes aktivisták Lengyelországban

Az elmúlt időszakban elszaporodtak Lengyelországban a katolikus egyház és a templomok elleni támadások, amelyek hátterében elsősorban ateista aktivisták és „közönséges” bűnözők állnak – írja a medianarodowe.com. Mint felidézik, a templomokat egyre gyakrabban rabolják ki, rongálják meg vagy gyújtják fel az országban. Egy friss jelentés szerint pedig jelentősen visszaesett a magukat vallásosnak tartó fiatalok száma Lengyelországban.

Szerdán két részeg férfi dúlta fel, egyes hírek szerint szinte meg is semmisítette a rzeszówi műemléki védettségű templom belsejét.

 

A Nowiny24-nek egy környékbeli lakó felidézte, hogy a templom közelében hallani lehetett, hogy odabent randalíroznak, a padok borogatásának robajára és az ablaktáblák betörésére, harangozásra figyeltek fel többen. Riasztották a plébánost, aki – mint írják – „zaklatottan” a templomba sietett. Az odabent randalírozó két fiatal a papot szóban inzultálta, majd megverte. Jelentések szerint a két férfi az oltárt is megrongálta, a templombelsőben jelentős, részben helyrehozhatatlan kár keletkezett.

GYÚJTOGATÁS

 

Egy héttel ezelőtt a lengyel sajtó arról számolt be, hogy egy 34 éves nő megkísérelte leégetni a lublini Szent Kereszt templomot. A tüzet hamar eloltották, de így is jelentős kár keletkezett.

Az elkövetőt letartóztatták, és több éves börtönbüntetés várhat rá – ám a lengyel bíróság nem minden esetben ítéli katolicizmus elleni támadásnak azt, amit az egyház vagy a hívők annak tartanak.

SZIVÁRVÁNYOS RONGÁLÓK

Felmentették például a napokban első fokon azt a három LMBTQ-aktivistát, aki a czestochowai pálos kolostorban őrzött Fekete Madonnát a homoszexuális mozgalom jelképével, szivárványszínű glóriával ábrázoló matricákat ragasztott ki egy helyi templom környékén. Az ítélettel kapcsolatban lengyel püspökök is kifejezték egyet nem értésüket. A lengyelek katolikus valláshoz való viszonya egy felmérés szerint változóban van. Noha közel 92 százalékuk katolikusnak vallja magát, az utóbbi évtizedekben felére csökkent a fiatalok körében a vallásosság.

A lengyel katolikus hírügynökség (KAI) pénteken közzétett jelentését látszik alátámasztani az az abortuszpárti tüntetéssorozat is, amely hónapok óta tematizálja a lengyel közbeszédet, és amelynek aktivistái nem egy esetben keresztény jelképeket rongáltak vagy gyaláztak meg.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató