2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Feminista felforgatók tüntettek a kormány ellen Varsóban a nemzetközi nőnapon - Videó

Nagyszabású tüntetést rendezett hétfőn, a nemzetközi nőnapon Varsóban a Nők Sztrájkja elnevezésű, a szabad abortuszért küzdő mozgalom, a résztvevők lezárták a Központi pályaudvar előtti kereszteződést.

A tiltakozók a nők jogaiért szálltak síkra, egyebek között olyan jelmondatokat skandálva, mint „Jogunk van tüntetni”, „Varsó a miénk”, „Figyelem! Itt vannak a női állampolgárok” és „Gyertek velünk”.

Az aktivisták aláírásokat gyűjtöttek a „legális terhességmegszakítás” állampolgári törvénytervezetéhez, amely lehetővé tenné az abortuszt a terhesség 12. hete előtt, bizonyos esetekben utána is, illetve egy sor enyhítést és több hozzáférést a perinatális – a születés időszaka körüli –, a társadalombiztosítás által fizetett vizsgálatokhoz.

A demonstráció a járványveszély miatt nem engedélyezett

A biztonságra a tüntetés környékén megerősített rendőri erők ügyeltek, a hatóság a rendőrautókra szerelt hangosbeszélőkön keresztül arra figyelmeztetett, hogy a demonstráció a járványveszély miatt nem engedélyezett, és a jelenlévőket hazatérésre szólította fel. Miután ennek nem volt foganatja, a rendőrök kordont vontak a tüntetők köré, és megkezdték az igazoltatást. Eközben dulakodásra került sor.

Lengyelországban az elmúlt hónapokban rendszeressé váltak a tüntetések

az alkotmánybíróság abortusztörvénnyel kapcsolatos ítélete ellen, miután a testület olyan döntést hozott, hogy a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése – melynek esetében a törvény megengedi a terhességmegszakítást – nem elegendő indok a születendő gyermek életének elvételéhez.

A tüntetések szervezői a kormány és Jaroslaw Kaczynski, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, kormányfőhelyettes távozását követelik. Lengyelországban jelenleg a terhességmegszakítás csak abban az esetben engedélyezett, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét és életét, vagy nagy a valószínűsége annak, hogy a magzatot súlyos, visszafordíthatatlan károsodás érte, valamint ha a terhesség bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés – következménye.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató