2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon32°19°

Antifák és transzjogi aktivisták vs. feministák és leszbikusok harca Párizsban - Videó

Mi ezt már nem tudjuk követni ideológiailag...

„Feminista sztrájkot” hirdettek a nőnapi tüntetők Párizsban.

Több tízezren tüntettek hétfőn Párizsban és más francia nagyvárosokban a nemzetközi nőnap alkalmából a nemek közti egyenlőtlenségek felszámolásáért, amelyeket a koronavírus-járvány és az ország többszöri lezárása felerősített.
 

A tüntetők elítélték, hogy a nők ugyanazon munkáért nem kapnak ugyanakkora fizetést, mint a férfiak, valamint rendszeresen diszkrimináció, illetve szexuális és szexista bántalmazás áldozatai. A párizsi menet élén vonulók molinójukon „feminista sztrájkra” szólítottak fel.  A szervezők szerint a fővárosban mintegy 30 ezren vonultak utcára.

Kár, hogy 2021-ben is még a jogegyenlőségért tüntetünk”

– mondta egy 22 éves egyetemista lány az AFP francia hírügynökségnek. Szerinte a járvány visszalépést jelentett a nők jogainak területén. Strasbourgban több százan – köztük száz szülésznő – tüntettek a nőknek és a férfiaknak egyforma elismerésért a munka világában.

Ez nem kizárólag a nők harca. A férfiaknak is szerepük van abban, hogy tudatosodjanak az egyenlőtlenségek”

– mondta egy 30 éves tűzoltó a strasbourgi felvonuláson.

A munka világában a nemek között még mindig meglévő egyenlőtlenségek tudatosítására a nőket jelképesen arra kérték a felvonulók, hogy délután 3 óra 40 perckor hagyják abba a munkát, mert a nők és férfiak összes keresetének középső értéke alapján a bérszakadék a két nem között mintegy 25 százalék.  A nyolc nagy szakszervezet közül hét közös közleményben kérte, hogy az elsősorban nők által betöltött munkakörökben kezdődjenek tárgyalások a fizetések emeléséről.

Teljesen abnormális, merem azt mondani, botrányos, hogy ugyanazon munkáért, még akkor is, ha történt előrelépés, a fizetés nem ugyanaz. Ez megmagyarázhatatlan”

– mondta hétfőn Jean Castex francia miniszterelnök, aki jelezte, hogy a témában két prioritást jelöl meg: a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelmet és a tartásdíj fizetésének reformját.

Forrás: MTI nyomán

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató