2024. április 17. - Rudolf
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

"Nagyon sajnálatos" - Az ENSZ-szóvivő bírálta a svájci burka-népszavazás eredményét

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) kedden bírálta az arcot eltakaró ruhadarab viselésének tilalmáról tartott svájci népszavazás eredményét.

Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi irodájának szóvivője Genfben nyilatkozva elmondta, hogy "az emberi jogok szempontjából problémás" az elfogadott tilalom. "Svájc most országok egy kis csoportjához tartozik, amelyekben a muszlim nők aktív hátrányos megkülönböztetése törvényessé vált" - nehezményezte Shamdasani. Hozzátette, hogy ez "nagyon sajnálatos".

A nőket nem szabad arra kényszeríteni, hogy elkendőzzék arcukat, ugyanakkor a tilalom korlátozza azok vallásszabadságát, akik ilyen módon akarják kinyilvánítani vallásosságukat - mondta a szóvivő. Hangsúlyozta, hogy az arc eltakarására vonatkozó tilalmak csak a közbiztonság, a közegészség, a közerkölcs, vagy mások alapvető jogainak védelme érdekében rendelhetők el, de "nem homályos indoklások alapján".

Shamdasani szerint az ilyen tilalmak támogatói megkérdőjelezik, hogy a nők szabad akaratukból cselekszenek-e. Kijelentette, hogy azokat a nőket, akiket valóban kényszerítenek arcuk elkendőzésére, most azért fogják büntetni, amiről nem tehetnek.

Hozzáfűzte, hogy

ezek a tilalmak "a nők kirekesztéséhez vezetnek".

Vasárnap a svájci választópolgárok többsége támogatta azt, hogy nyilvános helyen, üzletekben és vendéglátóhelyeken tilos az arcot eltakaró ruhadarab viselése. Hasonló tilalmak vannak életben Franciaországban és Ausztriában is. A burka és a nikáb viselésének tilalmát a választók 51,2 százaléka támogatta a vasárnap tartott népszavazáson.

A javaslat szövege nem említ vallásos ruhadarabot, így elvben az arcukat eltakaró futballhuligánokra is vonatkozik. A javaslatot ugyanaz a jobboldali, iszlámellenes csoport terjesztette elő, amely 2009-ben a minaretépítést is népszavazás útján tiltatta be Svájcban.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2014-ben úgy ítélte meg, hogy az ilyen korlátozások nem sértik sem a vallásgyakorlás, sem az önkifejezés szabadságát. 2018-ban Svájc lakosságának 5,8 százaléka vallotta magát muszlimnak.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató