2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

"A székelyügy végigviteléért nyomást kell gyakorolni az Európai Unióra"

Nagy kokárdával emlékeztek a Székely Szabadság Napjára a Hősök terén

Székely kokárdával emlékeztek meg a 1854. március 10-én Marosvásárhelyen kivégzett vértanúkra és a nemzeti önrendelkezésért vívott szabadságharcra. A járványhelyzet miatt ünnepségre nem, csak sajtótájékoztatóra volt lehetőség.

– Az aláírásgyűjtés végső fázisában mozgósítanunk kell, hogy a május 7-én lezáruló nemzeti régiókról szóló aláírásgyűjtés még több támogatásra leljen, melynek keretében egymillió szignóra van szükség hét országban

– mondta Németh Zsolt fideszes parlamenti képviselő a Hősök terén. Hozzátette: noha a küszöbértéket tíz országban sikerült elérni, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az aláírások 10-15 százaléka érvénytelen, emiatt tartalékokra van szükség. – Ezt a tartalékot igyekszünk most az elkövetkező néhány hétben összegyűjteni, hogy az Európai Bizottság által hitelesített aláírások után is meg legyen az egymillió támogatás hét országban.

„A gólvonalról most már be kell rúgnunk a labdát a hálóba!” – jelezte Németh Zsolt.

Az Európai Unióra határozott nyomásgyakorlásra és annak fenntartására van szükség, annak ellenére is, hogy az Európai Bizottság lesöpörte a nemzeti kisebbségekért történő kezdeményezéseket, például a Minority SafePacket

– mondta a politikus, aki újságírói kérdésre hozzátette: a bizottság azzal hivatkozott a kezdeményezés ellehetetlenítésére, hogy az uniónak nincs hatásköre a nemzeti ügyekbe történő beleszólásra, sőt Brüsszel szerint a jelenlegi jogszabályok alkalmasak a kisebbségek jogainak biztosítására.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kiemelkedően fontos kezdeményezése a székely vértanúk emlékének ápolása, mindemellett rendkívül sokat tett az erdélyi magyarság és a székelyek közös célkitűzése, az autonómia kivívása érdekében – méltatta a civil egyesületet a politikus. Németh Zsolt emlékeztetett arra is, hogy az SZNT kétszázezer aláírást gyűjtött össze Erdélyben az autonómia ügyében.

– Elindították a szabadságnapi megemlékezéseket, az őrtüzek folyamatát, a székely meneteléseket, és olyan intézményeket hoztak létre, amelyek az autonómiáért vívott harcok küzdőtere lettek.

Incze Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke beszédében megköszönte a kormánynak, a Székely Nemzeti Tanácsnak, Pesty Lászlónak, az Írdalá.hu kampányfőnökének és a magyaroknak az erőfeszítéseket, amelyekkel összegyűlt a megfelelő számú szignó.

– Jelentem, az aláírásgyűjtés sikeres

– tette hozzá az elnök.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató