2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon32°19°

Tisztelgés a bátrak előtt – ma van a Székely Szabadság Napja

"Ti budapesti magyarok, s ti többiek, Alföldön és Dunántúl: tudjátok ti, mi az, a himnuszt énekelni? Halljátok templomban, iskolában, ünnepélyen, gyűlésen, mindig. Gyermekeitek az iskolában tanulják. A mi fiataljaink nem hallották soha. Csak néha rádión, ha hozzájutottak, figyelték áhítattal és imádkozó szívvel a bűvös dallamot, melynek szavát csak elgondolni tudták, nem megérteni. Ha valaki mégis tudta s énekelte: bajt szerzett vele magának, családjának, falujának. Aki tudta is, magában tartotta. De élt a himnusz mégis! Tudták, hogy van és tudták, hogy imádság."


(Wass Albert)

A székely szabadság napjáról emlékezett meg szerdai közös közleményében Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkár.
 
A nemzetpolitikai államtitkárság által megküldött közleményben a két politikus felidézte: a Székely Nemzeti Tanács 2012 januárjában döntött arról, hogy minden esztendő március 10-e legyen a székely szabadság napja, egyben a székelység összetartozásának szimbóluma.
 
Ezen a napon fejet hajtunk mi magyarok egyrészt az 1854. március 10-én, a marosvásárhelyi Postaréten kivégzett székely vértanúk, másrészt a nemzeti önrendelkezésért folytatott szabadságharc előtt.
Ez a nap ugyanakkor tisztelgés a székely bátorság előtt is, mely kifejezője, hogy közösségként egységesen áll ki az európai keretek között értelmezett és az európai alapelveket és példát követő autonómia mellett” – írta Szili Katalin és Potápi Árpád János.
 
Hozzátették: idén ezt a napot különlegessé teszi a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés melletti kiállás.

Megjegyezték: bár az aláírásgyűjtés határideje 2021. május 7-e, az eddig tíz tagországból érkezett majdnem 1,2 millió polgár támogatása jól jelzi az összefogást és a szolidaritást.
 
„Ezért ez a nap számunkra idén a székely szabadság mellett az európai szolidaritást is jelenti. E siker ugyan most kis lépés az európai problémák palettáján, de óriási lépés a nemzeti kisebbségek életében és valamennyi európai őshonos közösség szülőföldön boldogulásáért folytatott küzdelmében” – szögezte le Szili Katalin és Potápi Árpád János. Közös közleményüket azzal zárták, a magyarság számára március nemcsak a tavasz, hanem a szabadság hónapja is, „azon igazak és bátrak hónapja, akiknek a nemzeti szuverenitás korparancs, mindenkor.”

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató