2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Újra szól a nagy és a kis harang Sárszentmihályon + videó

Újra szól a nagy és a kis harang Sárszentmihályon, a református templomban. A lelkipásztorok, ahogy szabadon, veszély nélkül megtehetik, személyesen is köszönetet mondanak minden felajánlásért és munkáért – a Fejér megyei hírportál, a feol.hu.

Az Árpád-kori református templom tornyában két harang lakik: egy nagy (1924) és egy kis harang (1773). Utóbbi már muzeális darabnak számít. Valamikor a harangok szerepét több tényező is növelte. A harang jelezte az időt, vagy ha valahol tűz ütött ki. Hírt adott, ha valaki örökre eltávozott, figyelmeztetett az imádság idejére, valamint hangja hívta az embereket templomba vasárnaponként.

 

Amint a két lelkipásztor, Turbucz Béla és Szabó Virág a portálnak elmondta: a harangokat, hosszú éveken keresztül harangozó szólaltatta meg kézi erővel. Ahogy a technika fejlődése lehetővé tette, a kézi erőt felváltotta az elektromos vezérlésű harangozás. Lelkes presbiterek, saját kezűleg, az 1980-as években a sárszentmihályi templomtoronyba is beépítették a csodát, és a harang gombnyomásra működött. Az akkori lehetőségeket maximálisan kiaknázva, évtizedeken keresztül – igaz, gyakori karbantartás mellett – jól szuperált a rendszer. A kilencvenes évek elejétől már automata kapcsolóóra került az indítógomb helyére, így csaknem három évtizeden keresztül a programozás szerint szóltak a harangok. Az idő múlásával azonban megsokasodtak a karbantartási feladatok, aki pedig javítani tudta volna a rendszert, már nem tudott a lépcsőkön felmenni. Sok házi próbálkozás ellenére, a harangokat megbízhatóan már nem lehetett megszólalásra bírni.

– A gyülekezetek kizárólag a tagság által összeadott adományból tartják fenn ingatlanjaikat és fedezik költségeiket, így a költségvetés terhére soha nem lett volna reményünk a harangok újbóli megszólalására – folytatta a lelkész házaspár. – Időközben egyre több lakosnak tűnt fel, hogy nem szól a harang, sőt, már hiányolni is egyre többen kezdték a harangszót. Így fogalmazódott meg annak gondolata, hogy célgyűjtést szervezzünk.

Az Árpád-kori református templom tornyában két harang lakik
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Elmondásuk szerint kezdetben nehezen, de pár hét elteltével reményt keltően kezdődött meg az adakozás. Volt, aki a gymstick foglalkozásának bevételét ajánlotta fel, volt, aki kupakgyűjtési akcióval nyújtott támogatást, a lelkes öko kör tagjai kettős céllal vettek részt a támogatásban: az üveg szelektív gyűjtését és értékesítését szervezték meg a harang javára. Helyi civil csoportok, a nyugdíjas egyesület és a bioszféra csoport, valamint néhány önkormányzati képviselő is hozzájárult a cél eléréséhez. Református gyülekezetként a Székesfehérvári Református Egyházközségtől kaptak támogatást.

A járványhelyzet miatt az ünnepélyes hálaadásra sajnos még nem került sor, de ahogy szabadon, veszély nélkül megtehetik, személyesen is készülnek köszönetet mondani mindenért.

 

 

Forrás: Magyar Nemzet 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató