2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Botrány: A vártnál jóval kevesebb vakcinát tud biztosítani az AstraZeneca az EU számára

Miközben a LMBT-jogokkal meg a migránsokkal van elfoglalva az EU, addig a vakcinabeszerzésben csődöt mondanak

Az AstraZeneca gyógyszergyár további csökkentést tervez az Európai Uniónak szánt oltóanyagok szállítása terén. A gyártó által kiadott közlemény szerint a cég a múlt hónapban tett ígérethez képest – amely még negyvenmillió adagról szólt – huszonöt százalékkal kevesebb vakcina szállítását tudja biztosítani az első negyedév végéig.

A gyógyszergyár, amely az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztette ki a védőoltását, az utóbbi időben egyre lejjebb szállította a szállítandó oltóanyag ígért mennyiségét. Február 24-én egy névtelenül nyilatkozó uniós illetékes már közölte ugyanezzel a hírügynökséggel: az AstraZeneca arról értesítette az Európai Uniót, hogy az idei év második negyedévében kevesebb mint a felét szállítja le a megállapodásukban foglalt, koronavírus elleni oltóanyagnak, vagyis az első negyedévben mintegy negyvenmillió adag oltóanyagot tud csak leszállítani a cég, a második negyedévben viszont kevesebb mint kilencvenmilliót a szerződésben szereplő száznyolcvanmillió helyett. 

Pascal Soriot, az AstraZeneca elnök-vezérigazgatója február 25-én az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson közölte, hogy a cég megpróbál március végéig negyvenmillió adag oltóanyagot leszállítani az Európai Unió részére, ami az első negyedévre ígért mennyiségnek valóban kevesebb mint a fele. 

Nem tett említést azonban a második negyedévben esedékes szállításokról, amelyeknek a mennyisége a szerződés szerint száznyolcvanmillió adag lenne.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató