2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Fidesz-előny az aktívak körében, növekszik a bizonytalanok tábora

ELBIZONYTALANODTAK A BALOLDALI ÖSSZEFOGÁS TÁMOGATÓI

A teljes népességen belül a kormánypártok és a baloldali ellenzék tábora is csökkent, de a Fidesz–KDNP szimpatizánsai továbbra is jóval aktívabbak, mint a baloldali közös lista szimpatizánsai – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Közel egy évvel a 2022-es választások előtt, a teljes felnőtt népességben fej fej mellett áll a Fidesz–KDNP és a baloldali ellenzék tábora, a kormánypártoké 38, a baloldalé 37 százalékos.

Ez azt jelenti, hogy mindkét politikai tömbnek nagyságrendileg hárommillió szimpatizánsa van.

2020 decembere óta, amikor a hat ellenzéki párt (DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd, LMP, Jobbik) deklarálta közös indulását a következő voksoláson, nem tudták népszerűségüket növelni az összefogással, sőt januárhoz képest inkább elbizonytalanodtak a támogatóik. Ennek is köszönhető, hogy tavaly december óta az ismeretlen preferenciájúak tábora másfélszeresére, 14-ről 22 százalékra nőtt.

 

Ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat, akkor 53 százalékot érnének el a kormánypártok, a baloldali közös lista pedig 44-et.

A két tábor közötti aktivitásban fellelhető különbség továbbra is tetemes, ennek köszönheti a Fidesz–KDNP a továbbra is fennálló, sőt a biztos szavazók között még minimálisan megnövekedett előnyét.

Nem szerezne parlamenti képviseletet a Kétfarkú Kutya párt és a Mi Hazánk Mozgalom sem, 1-1 százalékon állnak jelenleg mindkét bázison. Az ISZOMM jelenleg nem éri el az 1 százalékos határt.

Az egyéb pártok népszerűsége azonban hosszú távon még növekedhet. Ezt mutatja az a szám is, miszerint a magyarok 54 százaléka szerint szükség van olyan ellenzéki pártra, amely nem köt szövetséget Gyurcsány Ferenccel. A kormányfő munkájával elégedetlenek körében, akik a baloldal potenciális szavazói lehetnének, egyenesen minden második megkérdezett (48 százalék) vágyik egy olyan ellenzéki pártra, amely a DK elnökével nem köt szövetséget.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató