2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Hétfőtől lezárják Olaszországot, az utcára is csak engedéllyel lehet menni

A koronavírus-járvány rendkívül erőteljes terjedése miatt hétfőtől zárlatot rendelnek el Olaszországban Szardínia és Szicília szigetét kivéve – írja az MTI olasz sajtóártesülésekre hivatkozva. Az október végétől bevezetett, színekkel jelölt veszélyességi fokozatok alapján március 15-től Olaszország majdnem egészét le kell zárni. Szakértők rámutattak, hogy kritikus helyzet az ország északi térségében alakult ki, amiként ez tavaly márciusban a járvány első hullámában történt.

A zárlat a vendéglátás és a kereskedelem leállítását jelenti, kivéve az élelmiszerboltokat és más alapvető cikkeket áruló üzleteket, az iskolák ismét átállnak távoktatásra, tilos a városok, települések közötti közlekedés, és a lakóhelyet is csak engedéllyel lehet elhagyni.

Sárga színű, vagyis alacsonyan veszélyes régió egyedül Szicília maradhat. A két hete fehér zónának számító Szardínia szigetén újból szigoríthatnak a vendéglátás ismételt zárásával.

A kormány napok óta várt döntését megelőzve a régiók egymás után önállóan szigorítják a járványkorlátozásokat. Az északnyugat-olaszországi Piemont egészségügyi hatóságai szerda estétől felfüggesztették a nem Covid-19 betegek kórházi fogadását. Kivételt az életmentő és onkológiai kezelések képviselnek. Az intézkedéssel a jelenlegi húszról negyven százalékra tudják emelni a Covid-19 betegeknek fenntartott kórházi ágyak arányát.

A vírusmutációk okozta harmadik járványhullámban a kórházak telítettsége az ország minden tartományában ismét átlépte a kritikus küszöbnek tartott harminc százalékos átlagot. Molise régióban a kórházi telítettség elérte a 67 százalékot, Umbriában az 57 százalékot, Lombardiában a 43 százalékot. Utóbbiban az intenzív osztályokon kezeltek száma folyamatosan emelkedik a tavaly márciusi helyzetet idézve, amikor az ágyszámot majdnem háromszorosára kellett növelni.

Nyomás nehezedik Bologna kórházaira is, ahonnan „az első hullámban sem látott” állapotokat jelentettek hangsúlyozva, hogy miközben tavaly ilyenkor a betegek életkora 64 és 74 év között mozgott, most 54 és 64 év közöttire süllyedt.

A naponta szűrt betegek száma ismét megközelítette a harmincezret, csütörtökön 373-an haltak meg és a halottak száma elérte a 101 184-t, az aktív betegek száma pedig ismét elérte a félmilliót.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató