2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Az oroszok figyelmeztették az ukránokat: Kijev ne próbálkozzon erőszakkal a Donyec-medencében

Moszkva óvja Kijevet attól, hogy tovább fokozza a feszültséget a délkelet-ukrajnai Donyec-medencében, és az erőszak forgatókönyvét alkalmazza – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.

“Szeretnénk óvni a kijevi rezsimet és az őt kiszolgáló vagy vele manipuláló forrófejűeket a további eszkalációtól és attól, hogy az erőszak forgatókönyvét valósítsák meg a Donyec-medencében”

– nyilatkozott a szóvivő.

Zaharova Leonyid Kravcsuk volt ukrán elnöknek, a délkelet-ukrajnai rendezésről tárgyaló kontaktcsoport ukrán delegációvezetőnek arra a kijelentésére reagált, amelyben az “radikális lépéseket” helyezett kilátásba arra az esetre, ha Oroszország továbbra sem ismeri el magát a konfliktus részesének. A szóvivő megismételtet azt az orosz álláspontot, hogy Moszkvára semmilyen kötelezettség nem hárul a rendezés alapelveit rögzítő minszki megállapodásokból, amelyek végrehajtását szerinte éppen Kijev szabotálja el.

Zaharova hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodások az ukrán kormányt, illetve az elszakadását egyoldalúan kinyilvánító donyecki és luhanszki “köztársaságot” határozzák meg a konfliktus részeseiként.

A konfliktusövezetből egyébként a szemben álló erők az elmúlt hetekben a helyzet ismételt kiéleződéséről számoltak be.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató