2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Karácsony hadat üzent: minden eszközt meg fogok ragadni, hogy rákényszerítsük a kormányt az egyeztetésre

A főpolgármester Facebook-oldalán osztotta meg, hogy eddig hiába kérték a kormányzatot, folytasson érdemi párbeszédet a helyi önkormányzatokkal az Európai Uniós helyreállítási terv elkészítése során. Mivel az egyeztetés elmaradt, és a részletes magyar terv sem ismert, Karácsony Gergelyék benyújtották véleményüket ahhoz a 13 oldalas dokumentációhoz, amelyet a kormány nyilvánosságra hozott a Helyreállítási Alap felhasználása kapcsán. 

Ebben egyrészt rögzítették, hogy erről a 13 oldalas „hevenyészett vázlatról” szóló konzultációt nem tekintik az uniós előírások szerinti megfelelő részvételnek, és fenntartják igényüket egy, az EU jogának megfelelő tényleges, érdemi véleménycserére a kormányzattal.

„És jóllehet a vázlatból a részletes kormányzati tervek nem világlanak ki, így azokat véleményezni sem tudtuk, a Főváros proaktívan eljuttatta álláspontját arról is, hogy milyen területeken, milyen projektekben számítunk a Helyreállítási Alap forrásaira a Főváros fenntartható fejlesztésében, a gazdaság zöld újraindításában és a járvány által megtépázott szociális háló megerősítésében, az esélyteremtésben” – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony szerint „a Főváros programjai valamennyi budapesti javát szolgálják, és amennyiben a kormányzat továbbra sem folytat érdemi konzultációt a fővárossal a források felhasználásáról, azzal nem csupán az Európai Unió jogát sérti, de a budapestieket is semmibe veszi.” Mint írja, „egyiket sem fogom engedni, és minden eszközt meg fogok ragadni, hogy rákényszerítsük a kormányt az érdemi egyeztetésre, a budapestiek hangjának meghallgatására!”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató