2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A lengyel kormányfő magyarul üzent március 15-e alkalmából - Videó

A lengyelek is osztják a magyarok szabadságszeretetét, a két nemzet ma is támogatja egymást, gondoskodva az egész közép-európai régió fejlődéséről és biztonságáról - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a hétfői magyar nemzeti ünnep alkalmából közzétett videoüzenetében.

Morawiecki - a Facebookon közzétett, részben magyarul mondott - beszédét a Hajrá Magyarország, hajrá magyarok jelszóval zárta. Idézte Petőfi Sándor Szabadság, szerelem! című versét is lengyel fordításban.

A lengyelek, a magyarokhoz hasonlóan, kénytelenek voltak harcolni szuverenitásukért, ezért ismerik a március 15-ei magyar ünnep szimbolikáját - húzta alá a kormányfő.

"Szabadság, szerelem; ez a két szó kísért, amikor szabadságot keresve diákként Budapestre látogattam, és elválaszthatatlanul kapcsolódik számomra Magyarországhoz és a magyar nemzethez"

- fogalmazott.

A lengyelek osztották a magyarok szabadságvágyát, kifejezték ezt akkor is, amikor Bem József tábornokkal az élén részt vettek a magyar szabadságharcban - idézte fel.

A lengyeleket és a magyarokat több száz éves barátság és testvériség köti össze, a két nemztet bebizonyította, hogy képes harcolni a szabadságért, és ebben a harcban egymást támogatták - emelte ki.

Ma, bár már nincs szükség fegyveres harcra, továbbá is támogatjuk egymást és egymás szövetségesei vagyunk, "közösen gondoskodunk nemcsak polgárainak jólétéről, hanem az egész régió fejlődéséről és biztonságáról" - hangsúlyozta.

Azt kívánta a magyaroknak, hogy

"Petőfi Sándorhoz hasonlóan tudják kamatoztatni a tehetségüket és képességeiket azon értékek szolgálatában, amelyekben hisznek", hogy legyenek büszkék történelmükre, kultúrájukra, nyelvükre.

"Ápoljátok a bennetek mélyen gyökerező szabadságvágyat. Azt a vágyat, amely - mint többször megmutattátok - jobbá változtathatja a világot" - jelentette ki a lengyel miniszterelnök.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató