2021. június 14. - Vazul
EUR : 346.08
USD : 284.44
Időjárás ikon22°10°

Modern betonkockává alakítaná át a Várat a momentumos városvezető

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes megmutatta kedvenc Szent György téri építészeti terveit.

Budapest momentumos főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor Facebook-posztban vázolta, ő hogyan képzelné el a főváros múzeumi fejlesztését, valamint a budai Vár helyreállítását. Illusztrációként bemutatja Csomay Zsófia építész Szent György téri, a Sándor-palota és a Karmelita kolostor melletti térség beépítéséről szóló terveit, hozzátéve: „Az elmúlt években több terv született újszerűen gondolkodó építészek asztalán a Galéria Szent György téri bővítéséről, megalkotva a »magyar Akropolisz« koncepciót, amely kulturális funkcióban erősítené meg a Várnegyedet. Ez egybevág a főváros elképzeléseivel is”.

A teljes poszt alább olvasható:

„Előző posztjaimban bemutattam, hogy a főváros vezetése a legkevésbé sem ellensége annak, hogy új múzeumok épüljenek Budapesten. Azt azonban ellenezzük, hogy további új múzeumokat a Városliget területére telepítsenek - mégis mi indokolná, hogy új, modern kulturális intézmények csak parkok tönkretétele árán épüljenek meg?! Véleményünk szerint az új kulturális negyedek kialakítását a rozsdaövezetek rehabilitációjával kell összekötni, elősegítve a város elhanyagolt részeinek megújulását, ahogy ezt városfejlesztési stratégiánkban, az Otthon Budapesten programban is megfogalmaztuk. A város érintett területei láthatóak a mellékelt, 4-es ábrán is. Elképzeléseink szerint kiemelt jelentősége van egyebek mellett a józsefvárosi pályaudvar és környéke, és dél-pesti  Diákváros fejlesztésének. Mindössze egy kivételt tennénk: ez a Nemzeti Galéria helyszíne. Szemben ugyanis azokkal a kormányzati törekvésekkel, amelyek kormányzati negyeddé alakítanák a Budai Várnegyedet, mi úgy gondoljuk, hogy a Budai Várnak meg kell maradnia élő, sokszínű kulturális negyednek, ahol maga a vár, mint a kultúra központja működik. A Várnegyednek van egy tere, amely Budapest 1944-45-ös ostroma óta beforratlan sebként tátong a város közepén: ez a Szent György tér. Bár több koncepció született a helyreállítására, a gyakorlati megvalósítás hosszú ideje várat magára. Az elmúlt években több terv született újszerűen gondolkodó építészek asztalán a Galéria Szent György téri bővítéséről, megalkotva a „magyar Akropolisz” koncepciót, amely kulturális funkcióban erősítené meg a Várnegyedet. Ez egybevág a főváros elképzeléseivel is: ezzel befoltoznánk a Szent György tér évtizedes sebeit, és a Magyar Nemzeti Galéria is méltó helyszínt és múzeum számára alkalmas épületet kapna.”

Kerpel-Fronius vízióját saját kommentelői többek között így kommentálták:

„ez drámaian borzalmas”

„Kőhalom, sivárság”

„Ez a terv a színvonalát tekintve 1996 ban is kínos lett volna... maga az elképzelés....nos, engedd el.”

„Hát én ilyen épületeket abszolút nem tudnék támogatni a Várba, ráadásul elvetnénk a magját egy újabb "a baloldal csak tönkreteszi Budát" érvnek. Ne csináljuk, könyörgöm.”

„Nagyon messze áll tőlem a fidesz erőltetett várfejlesztése, de ezeket a képeket nézve, inkább az valósuljon meg. Egy szóval értékelve a fenti elképzeléseket: katasztrófa!”

 

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató