2024. április 17. - Rudolf
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Szégyen! Támadás érte a gödöllői görögkatolikus templomot

A Vasárnap.hu információi szerint támadás érte a gödöllői görögkatolikus templomot.

Ismeretlen elkövetők vandál támadásának áldozatául esett Gödöllő görögkatolikus temploma – értesült lapunk. Információink szerint az elkövetők felgyújtották a templom padjait és az ikonosztázt is gyúlékony anyaggal locsolták le. 

Sivadó János parókus a Vasárnap.hu-nak telefonon nyilatkozva megerősítette a támadás tényét. Mint mondta, a templomban hétfő este pár perccel nyolc óra után keletkezett tűz, a vandál cselekedetnek szemtanúja is van. Az elkövető elmenekült a helyszíről, a kár több millió forint. A lelkipásztor hangsúlyozta;

mindez keresztényellenes cselekedet volt.

A gödöllőihez hasonló vandál támadások a nyugati kultúrkörben mostanáig Nyugat-Európában és Észak-Amerikában voltak jellemzőek. Közép-Európában tavaly ősszel dokumentáltak templomok elleni akciókat, amikor Lengyelországban szélsőséges abortuszpárti tüntetők célkeresztjébe került a katolikus egyház. 

A megtámadott ikonosztázt tavaly ősszel szentelték a Hajdúdorogi Főegyházmegye tudósítása szerint. Az egyház saját nyilvántartása alapján a városban mintegy 300 görögkatolikus él, akiknek 20 éve van saját lelkészségük. 

A Szent Kereszt templom alapkövét 2011 novemberében tették le, majd 2013-ra lett szerkezetkész az épület, amit végül szeptember 13-án szenteltek fel. Kocsis Fülöp érsek korábban a következőképp méltatta a szakrális épületet: „Ebben a templomban, ezeken a festményeken csodálatos rend uralkodik. Ez a szép templom az isteni rend közvetítése.”

A gödöllői görögkatolikus templomot a közösség az alábbi videóval mutatta be:

Forrás: Vasárnap.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató