2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Panaszt tett Navalnij, amiért az orosz Nyomozó Bizottság nem indított vizsgálatot az állítólagos megmérgezése ügyében

Egy pokrovi börtönbe szállították át Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust. A hírt az Instagram-oldalán közölt képpel erősítette meg. A politikus ügyvédje elmondta, hogy Navalnij panaszt tett, mert az orosz Nyomozó Bizottság nem indított vizsgálatot a megmérgezése ügyében. Az ATV Híradó összeállítása.

Barátságos koncentrációs tábornak nevezte a Pokrov 2. javítókolóniát Alekszej Navalnij. Az itt fogvatartott orosz ellenzéki politikus közösségi oldalán megjelent képpel üzent, amelyen leborotvált fejjel látható. „Be kell vallanom, hogy az orosz börtönrendszer képes volt meglepni. Fogalmam sem volt, hogy lehet valódi koncentrációs tábort szervezni Moszkvától 100 kilométerre" - írta Navalnij. Hozzátette: az erőszaknak ugyan nem látta nyomát, de az őrizetesek feszült testtartásából és félénkségéből az a következtetést vonta le, hogy igazak lehetnek azok a történetek, amelyek szerint a javítótelepen nemrég még embereket vertek agyon fakalapáccsal.

Kifejtette, hogy a börtönben végtelen számú szabályt kell betartani. A foglyokat videokamerákkal figyelik, és a legapróbb szabálysértésről is jelentés készül.

Az ellenzéki vezető holléte és állapota ismeretlen volt, mióta ügyvédjei múlt héten hírül adták átszállítását. Hétfőn viszont bemehettek hozzá.

A politikus ügyvédje elmondta, hogy Navalnij panaszt tett, amiatt, hogy az orosz Nyomozó Bizottság nem indított vizsgálatot a megmérgezése ügyében.

A 44 éves Navalnij 7 éve sikkasztásért felfüggesztett szabadságvesztést kapott az Yves Rocher céggel kapcsolatos ügyben. Ezt februárban egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta. Az ítélet értelmében Alekszej Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több, mint két és fél évet kell letöltenie.

A korábbi ítélet megváltoztatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte azt állítva, hogy a férfi hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket. Az elsőfokú döntést Navalnij megfellebbezte, de a fővárosi bíróság február 20-án helybenhagyta.

 

(ATV)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató