2021. június 15. - Jolán, Vid
EUR : 350.14
USD : 289.11
Időjárás ikon25°12°

Tízezer lejes bírság magyar zászlók kitűzéséért – ennyit kapott Sepsiszentgyörgy polgármestere

Harmadik éve bünteti így Kovászna megye prefektusi hivatala Antal Árpádot, amiért március 15-re magyar zászlókkal díszíti fel a várost.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármester szerdán kapta meg a kormányhivatal bírságolási jegyzőkönyvét, amelyet Cosmin Boricean liberális párti alprefektus írt alá. Akárcsak az elmúlt két évben, idén is két kihágást állapított meg a prefektúra. A zászlótörvény alapján szabott ki 5000 lejes bírságot, arra hivatkozva, hogy a városközpont lámpaoszlopaira kitűzött 32 magyar zászló mellé nem helyeztek el román lobogókat is. A másik 5000 lejes bírságot a piros-fehér-zöld színű, szív alakú szimbólumok használata miatt kapta a polgármester.    

Cosmin Boricean ideiglenesen látja el a prefektusi (kormánymegbízotti) feladatokat az RMDSZ által jelölt, és a korábbi prefektusok által a magyar szimbólumok használata miatt megbírságolt Ráduly István uzoni polgármester prefektusi kinevezéséig.

A polgármester idén is fellebbez 

Antal Árpád az újabb zászlós büntetés kapcsán leszögezte: idén is megfellebbezi a prefektúra büntető jegyzőkönyvét. „Ha évente tízezer lejbe kerül, hogy szimbólumainkat használhassuk, akkor minden évben kifizetem a bírságot” – mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró, aki sérelmezte, hogy „nem akarják megérteni, a piros-fehér-zöld nem a magyar államiságot, hanem a magyar közösséget fejezi ki”, vagyis nem a magyar állam zászlaját tűzték ki, hanem a magyar nemzet szimbólumát.    

A prefektúra szerint minden magyar zászló mellé ki kellene tenni egy románt is

Bár a zászlótörvény végrehajtásáról rendelkező kormányhatározatban az áll, hogy „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket”, a Kovászna megyei prefektúra azzal érvel, hogy a jogszabály szellemében minden magyar zászló mellé ki kellene tenni egy románt is. Antal Árpád az elmúlt években is megfellebbezte a prefektúra zászlós büntetéseit, ám a bíróságokon felemás ítéletek születtek, egyes igazságszolgáltatási szinteken elfogadták a polgármester érvelését, másik szinten a prefektúrának adtak igazat.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató