2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Vége a forradalomnak: Kimenekítik külföldre az SZFE diákjait

Elkészült a mesterterv: így menekítik ki az SZFE diákjait külföldi egyetemekre

Öt európai egyetem veheti át formálisan a Színház-és Filmművészeti Egyetem 150 hallgatóját: az intézmények vállalták, hogy elismerik a diákok eddigi kreditjeit, és segítik őket abban, hogy tovább folytathassák a munkát az oktatóikkal a Freeszfe Egyesületen belül. Közben az oktatás már megkezdődött a Freeszfe-n, ahol hamarosan Tarr Béla is tanítani fog.

Százötven hallgatót, a teljes hallgatói létszám harmadát menekítheti ki a Freeszfe Egyesület az SZFE-ről az Emergency Exit névre keresztelt programjukon belül. Eddig öt európai intézménnyel,

  • a salzburgi zeneművészeti egyetemmel (Universität Mozarteum), 
  • a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemmel (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), 
  • a varsói színművészeti egyetemmel (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), 
  • a versciói színiakadémiával (Accademia Teatro Dimitri), 
  • illetve egy ötödik, filmművészeti egyetemmel (amelynek nevét a közösség egyelőre nem hozta nyilvánosságra) 

kötöttek keretszerződéseket 14 SZFE-s osztály és 11 doktorandusz hallgató átvételéről. Az egyetemek vállalták, hogy a diákok, ha azok egyénileg is megkötik a szerződéseket, (néhány esetben egy névleges adminisztrációs díj befizetését leszámítva) ingyen tanulhatnak náluk. A program nem jelent fizikai kimenekítést: a hallgatók a legtöbb esetben nem utaznak, az eddigi tanáraik taníthatják őket a Freeszfe-n, az adminisztrációs hátteret azonban a külföldi egyetemek biztosítják, tehát elismerik az itthon megtartott órákat, így egyben maradhatnak az osztályok, még akkor is, ha például egy hatfős osztály hallgatói különböző helyekre vannak regisztrálva.

Négy egyetem „extraordinary” státuszt kínál a hallgatóknak, azaz az akkreditált képzést nem folytató Freeszfe Egyesületet rendkívüli-, speciális-, nem nappali munkarendű, oktatási jellegű tevékenységet folytató partnerintézményként tartják számon, az itt teljesített kurzusokat és vizsgákat kreditek formájában elismerik.

 

 

(HVG)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató