2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

Ez a nagy "kivéreztetés": Átvállal három nagy fővárosi beruházást a kormány, ha Kamu Geriék cserébe nem emelnek a helyi adókon

„A kormány ötpontos javaslatot tesz a Karácsony Gergely vezette fővárosnak. A tervekben szerepel az egészségügy, oktatás és a közlekedés fejlesztése, Budapest zöldítése és három nagy beruházás átvállalása a fővárostól”

– jelentette be Fürjes Balázs budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos csütörtökön online sajtótájékoztatón.

A tájékoztatás szerint a kormány elsőként azt javasolja a fővárosnak, hogy a következő öt-tíz évben az uniós költségvetésből fordítsanak Budapestre 3000 milliárd forintot. Fürjes azt is megemlítette, hogy a kormány kötött egy megállapodást Karácsony Gergellyel, ami szerint minden évben az Egészséges Budapest Program keretein belül a főváros dönthet tízmilliárd forint sorsáról. A kormánybiztos állítása szerint „tavaly ennek a forrásnak a háromnegyedét baloldali kerületek egészségügyi fejlesztésére fordították, és negyed részét a kormánypárti vezetésű önkormányzatok kapták meg”.

A második javaslat szerint a főváros a járvány alatt kieső bevételeit ne adóemeléssel próbálja pótolni. Ezért cserébe a kormány felajánlotta, hogy átvállal Budapesttől három nagy beruházást: a pesti alsó rakpart felújítását, a budai fonódó villamoshálózat meghosszabbítását a Budafoki útig, és a Kelenföldi buszpályaudvar bővítését is.

A harmadik ígéret a Zöld Budapest program, miszerint a kormány következő öt évben harminckilenc helyszínen hajtana végre zöldítéseket. Ennek keretében huszonnégy parkerdő és tizenöt városi park újulhatna meg 200 milliárd forint értékben.

A negyedik javaslat az, hogy rögzítsék az uniós támogatások (az a bizonyos 3000 milliárd forint) felhasználásának összegét. Az uniós szabályok szerint Budapest fejlettsége csak 80 milliárd forint járna csak a fővárosnak, de a kormány javaslatot tenne 3000 milliárd forint Budapestre irányítására, ebből az oktatás és egyetem fejlesztés, közlekedésfejlesztés, egészségügyi fejlesztések és a zöld területek növelése valósulhatna meg.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató