2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

Aggódik az Európai Tanács, mert a lengyelek is rendet vágnak a közösségi oldalak közt

A Facebook kontra nemzeti szuverenitás vitájában ismét a megavállalat mellé állt az Európa Tanács. Dunja Mijatovic, az ET emberjogi biztosa levelet írt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek, amelyben kifejtette aggodalmát a reklámadót, illetve az internetes közösségi szólásszabadságot érintő lengyelországi törvényjavaslatok miatt.

Dunja Mijatovic szerint a reklámadóról szóló jogszabálytervezet a független sajtóorgánumok elhallgattatásához vezetne, továbbá indokolatlanul korlátozná az információhoz való hozzáférés szabadságát. Felhívta a lengyel hatóságok figyelmét arra, hogy az elfogadott intézkedések nem lehetnek diszkriminatívak, nem nyomhatják el a média sokszínűségét. 

Az internetes közösségi szólásszabadsággal foglalkozó törvénytervezetet illetően, amely előírányozza a lengyel közösségi média felett őrködő tanács létrehozását, Mijatovic aggodalmát fejezte ki a testület függetlensége, az illegális tartalom nem kellően pontos meghatározása, valamint a gyűlöletbeszéd szabályozásának nemzeti hiányosságai miatt.

 A biztos szerint a lengyel hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy a közösségi médiatársaságok online tartalommal kapcsolatos döntéshozatali körének szabályozására irányuló minden intézkedés világos és kiszámítható, továbbá a demokratikusságot garantáló rendelkezéseken alapuljon. Mijatovic kiemelte továbbá, hogy a kommunikációs adatok tömeges tárolása, megőrzése ellentétes a jogállamisággal, és a felhasználói tartalomra és adatokra vonatkozó minden döntéssel kapcsolatban hatékony jogorvoslati lehetőségeknek kell rendelkezésre állniuk. Lengyelországban a reklámadóról szóló törvényjavaslat értelmében az érintett műsorszolgáltatók méretüktől függően reklámbevételeik 2-15 százalékát fizetnék be adóként, és az ebből származó bevételt az államkincstár a koronavírus-járvány által érintett egészségügyi és kulturális ágazat megsegítésére fordítaná. 

A lengyel ellenzék szerint a tervezet célja, hogy elhallgattassa a kormány bírálóit, és “csendre intse a független médiát”. Az internetes szólásszabadsággal foglalkozó jogszabályjavaslat a közösségi fiókok letiltását hivatott megnehezíteni.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató