2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Álhírnek jelölte Gődény egyik posztját a Facebook

A megosztott videóban elhangzott állítások az AFP német nyelvű tényellenőrző csapata szerint hamisak, félrevezetőek, vagy kontextusból kiragadottak.

Álhírnek jelölte meg a Facebook a „koronaszkeptikus” Gődény Görgy oldalának egyik bejegyzését.

A megjelölt videó állítása szerint a pozitív koronavírus teszttel rendelkezők 99 százalékban nem mutatnak tüneteket, nincs világszintű halálozási többlet, és az orvosok és a kórházak jó pénzt keresnek a covidos pácienseken.

A Rolf Kronnal készített interjúban elhangzottak egyébként nem újkeletűek, és közülük néhányat már korábban is megcáfoltak; és az AFP német nyelvű tényellenőrző csapata is úgy találta, hogy a videó főbb állításai hamisak, félrevezetőek, vagy kontextusból kiragadottak.

A Facebook egyébként nem távolítja el az álhírnek jelölt tartalmakat (a felhasználókon múlik, hogy a figyelmeztetés ellenére elhiszik-e a leírtakat), de csökkentik azok elérését, így az algoritmusok kisebb eséllyel emelik be mások hírfolyamába.

Egyébként a közelmúltban jelentette be a Facebook, hogy egy tényellenőrt fognak alkalmazni hazánkban. Ennek ellenére a Hadházy-félék naponta álhírekkel bombázzák a közösségi oldalt. Jó lenne ellenük is fellépni, kedves FÜGGETLEN tényellenőrök...

A jobboldali megmondóemberek és politikusok véleményét viszont előszeretettel letekerik. Bayer Zsolt nemrég kapott 3 napos tiltást, illetve Bede Zsolt oldalát törölték le.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató